Jan Zahradil: ODS je proevropská a eurorealistická strana

3. únor 2017

„Evropská unie musí sama hledat svou roli ve světě a ne se soustředit na to, co zaznívá od amerického prezidenta,“ řekla německá kancléřka Angela Merkelová při příjezdu na neformální summit evropských lídrů na Maltě. Je Donald Trump spojencem Evropské unie?

„Především Spojené státy jsou spojencem Evropy, a to už několik desetiletí. Také jsou nejvýznamnějším ekonomickým partnerem Evropy, a to také několik desetiletí. To je partnerství, které se neotočí o 180 stupňů ze dne na den,“ odpovídá europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Donald Trump je podle jeho názoru výřečný politik, který nejde daleko pro silný výraz a přistupuje k Evropské unii jinak než jeho předchůdci. „Bere jí tak trochu jako konkurenta ve světě, ale bohužel stejně se chovají i evropští politici. Trump je byznysmen, je to člověk, který je zvyklý uzavírat dohody. Bere ostatní geopolitické celky ve světě jako potenciální konkurenty, se kterými je možné se na něčem dohodnout. S Donaldem Trumpem vstupujeme do doby reálpolitiky a je zapotřebí, aby si na to i evropské politické elity začaly rychle zvykat.“

Hodnocení působení Donalda Trumpa

Jan Zahradil na svém Facebooku citoval Reuters, která psala o tom, že šéf Evropské rady Donald Tusk zmínil Trumpa jako jednu z hrozeb pro EU vedle Ruska, Číny a radikálního islamismu. „Myslím, že je naprosto nevhodné a, řekl bych, skandální, aby jeden ze tří nejvyšších představitelů EU označil nejvyššího ústavního činitele spřátelené atlantické mocnosti za nebezpečí a zařadil ho po bok Ruska, Číny nebo radikálního islámu. – Tohle si pan Tusk nemohl a nesměl dovolit,“ komentuje to Zahradil v Interview Plus.


ODS je proevropská strana a je to eurorealistická strana. Nejsme žádní eurofanatici, ale nejsme také žádní antievropané. JAN ZAHRADIL

Nesouhlasí ani s odezvou, kterou vyvolal exekutivní příkaz Donalda Trumpa, který zakazuje vstup do USA občanům sedmi převážně muslimských zemí. Podle Zahradila to je vnitřní záležitost Spojených států a považuje za nešťastné, aby ji hodnotili evropští politici.

Příprava na volby

Blíží se volby do Poslanecké sněmovny, pro které připravuje zahraničně politický program ODS právě Jan Zahradil a jeho tým. Vypsání referenda o vystoupení z Evropské unie by podle Zahradila ODS nepodpořila, ale uvažovala by spíše o referendu o tom, zda vstoupit do eurozóny.

Co by měl přinést neformální summit Evropské unie na Maltě? Je dobré spouštět v Evropě "železné opony" kvůli migraci? A způsobují kroky Donalda Trumpa chaos v americké politice? Poslechněte si celé Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio