Fillon ztrácí, prezidentem Francie by se stal centralista Macron, tvrdí průzkumy

V prvním kole francouzských prezidentských voleb by podle nového průzkumu agentury Ifop zvítězila šéfka krajní pravice Marine Le Penová. Do druhého kola by spolu s ní postoupil nezávislý centrista Emmanuel Macron a hladce by ji porazil. Dosud favorizovaný kandidát tradiční pravice François Fillon, kterého zasáhl skandál kolem sporného zaměstnávání jeho ženy a dětí, by v prvním kole skončil třetí, ukázala anketa mezi voliči, ze které citovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý francouzský ministr hospodářství a nezávislý kandidát na prezidenta Emmanuel Macron

Bývalý francouzský ministr hospodářství a nezávislý kandidát na prezidenta Emmanuel Macron | Foto: flickr.com, CC BY-NC 2.0, OECD

V prvním kole prezidentských voleb, které se uskuteční 23. dubna, by Le Penová podle dotazovaných získala 25 procent hlasů. Macron by pak dostal 20,5 procenta hlasů a Fillon 18,5 procenta. Ve druhém kole 7. května by pak ale centrista zvítězil se ziskem 63 procent hlasů.

Francie může zastavit vlnu populismu, soudí komentátor Financial Times

Číst článek

Skandál kolem pravicového kandidáta vyvolal francouzský týdeník Le Canard enchaîné, který od minulého týdne postupně zveřejnil, že Fillonová jako asistentka svého muže a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč) a dalších zhruba 100 tiísc eur (2,7 milionu Kč) za údajné psaní pro list La Revue des deux mondes.

Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil děti Marii a Charlese během jejich studií částkou 84 tisíc eur (2,3 milionu Kč) coby své asistenty.

Bývalý premiér jakékoli pochybení odmítá, obviňuje vládní levici ze spiknutí a trvá na tom, že bude pokračovat v kampani. Podle již druhého průzkumu si ale více než 60 procent Francouzů myslí, že by měl z kampaně odejít a nechat se v boji o prezidentské křeslo nahradit. Tlak na Fillonovo odstoupení sílí v posledních dnech i v řadách jeho strany.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme