Inventura Babišových výroků: Vydělal jsem 1,5 miliardy čistého. A pak ještě miliardu padesát

Už měsíc vysvětluje vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO, jak přišel k penězům na nákup dluhopisů Agrofertu. Na to, aby své osobní příjmy doložil, tlačí jeho koaliční partneři včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Zpravodajský web Českého rozhlasu proto připravil rekapitulaci toho, jak se Babišovy příjmy od začátku roku „měnily“, tedy jak se postupem času měnily výroky, kterými vicepremiér obhajoval své příjmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Zdroj: ČTK

„Od roku 1993 jsem jako fyzická osoba oficiálně vydělal 1,8 miliardy korun, za tu dobu jsem na dani z příjmů zaplatil 310 milionů korun a 27 milionů korun na pojistném. Můj čistý příjem tedy byl 1,526 miliardy korun a za ně jsem nakoupil dluhopisy v ceně 1,482 miliardy korun," řekl v rozhovoru pro Deník.cz ministr Andrej Babiš letos 4. ledna. Stejné částky vicepremiér zopakoval o dva dny později pro Hospodářské noviny.

Jak přišel Babiš k dluhopisům?
Dluhopisy Agrofertu s nominální hodnotou jedné koruny nakoupil šéf hnutí ANO postupně v letech 2013 a 2014, zaplatil za ně téměř 1,48 miliardy korun. Babišův holding je vydal na konci roku 2012. Podle tehdejší legislativy z jejich výnosů nemusí platit daň. Každoročně mu tak vynáší zhruba 90 milionů korun. Diskuze ohledně nákupu dluhopisů odstartovala poté, co se objevila informace, že na něj anonym podal trestní oznámení mimo jiné pro účelové obcházení zákona a krácení daně.

Z majetkových přiznání podle Týdeníku Echo však vyplývá, že Babiš na nákup dluhopisů neměl dostatek peněz. Do roku 2013, kdy nakupoval první várku za 1,25 miliardy korun, si totiž podle dokumentů vydělal pouze 1,1 miliardy korun. Chybělo by mu tak téměř 150 milionů korun.

Babiš našel miliardu

Své finanční poměry Babiš posléze upravil. Na tiskové konferenci resortu financí k elektronické evidenci tržeb 19. ledna řekl, že si během let 1993 až 2015 přišel na další více než miliardu korun. Šlo podle něho o nezdaněné příjmy z akcií, prodeje firem a dřívějšího podnikání.

„Moje celkové příjmy od roku 1993 byly 2 531 768 228 korun. Z toho příjmy, které byly zdaněné Agrofertu, byly 1 863 801 107. Z toho jsem zaplatil 337 503 547 korun daní. (…) Takže mi zůstalo 1 049 498 231,“ reagoval na dotaz.

O čtyři dny později současně pro Český rozhlas mluvil o tom, že v době nákupu dluhopisů měl k dispozici dalších 650 milionů korun.

Za miliardou nezdaněných příjmů si Andrej Babiš dosud stojí. Rozpor ve svých vyjádřeních v nedělním vydání Partie komentoval slovy, že „peníze nepočítá“ a že „musel volat účetní, aby mu to přepočítala“. „Ona říká, měl jste nedaňové příjmy, které se nehlásí, ještě miliardu padesát. Takže celkově jsem měl 2,5 miliardy,“ popisoval v pořadu televize Prima.

Sorry jako…

Tehdy také ministrovi financí nejspíš došla trpělivost. „Já jsem se svlékl do slipů, ale pindíka vám ukazovat nebudu,“ rozčiloval se. Od té doby reaguje na otázky novinářů podrážděně. „Proč bych vám měl sdělovat všechny svoje příjmy? Sorry jako,“ odvětil redaktorce České televize z pořadu 168 hodin na dotaz, zda může své příjmy doložit.

'Babiš ojebal stát,' píše Sobotka. Nákup dluhopisů označil na Facebooku za pokrytectví

Číst článek

O den později zas tým Reportů ČT označil za „zkorumpovanou pakáž, která točí reportáže na objednávku“. Vedení České televize se proti tomu ohradilo a vicepremiéra vyzvalo, aby svůj výrok dokázal.

Ministra financí kvůli rozporům v jeho příjmech kritizuje pravicová opozice i koaliční partneři. Babiš si však za svými příjmy stojí a nechá je prověřit auditory. K obdobnému kroku vyzval šéfy dalších parlamentních stran.

Odkazoval se přitom také na zákon o prokazování původu majetku, který platí od loňského prosince. Legislativní novinka umožňuje finanční správě prověřit nesrovnalosti mezi příjmy a výdaji fyzických osob. Podle premiéra Bohuslava Sobotky jde však o snahu odvést pozornost, své příjmy za posledních dvacet považuje za transparentní.

Andreje Babiše se zastal prezident Miloš Zeman, podle kterého by měly být „se stejnou důkladností“ prověřeny příjmy i některých dalších politiků.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme