Lidovci chtějí jít do voleb se Starosty. 'Třetí síla' by musela získat deset procent hlasů

Lidovci chtějí s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) vytvořit pro podzimní sněmovní volby přímou koalici. Členové KDU-ČSL se na tom shodli na celostátní konferenci v Brně. Celostátní výbor STAN projedná nabídku zřejmě příští týden. Dvojkoalice bude muset pro vstup do Sněmovny získat víc než deset procent hlasů. Na to poukazují někteří představitelé hnutí i dotázaní politologové, podle nichž nemusí být jisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celostátní konference KDU-ČSL v Brně

Celostátní konference KDU-ČSL v Brně | Zdroj: ČTK

"Delegáti celostátní konference pověřili předsednictvo, abychom vyjednávali o spolupráci do poslaneckých voleb v roce 2017 s hnutím Starostové a nezávislí ve formě přímé volební koalice," oznámil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Lidovci podle něj chtějí mít jasno do konce února. Pro usnesení hlasovalo 86 procent přítomných.

PRŮZKUM: Volby by vyhrálo ANO, ČSSD druhá. Lidovce by předstihla TOP 09

Číst článek

"Je to odvážné rozhodnutí," reagoval předseda STAN Petr Gazdík. "Toto rozhodnutí KDU-ČSL svědčí o její upřímné snaze, aby prodemokratické nesocialistické síly neztratily vliv na dění v naší zemi," konstatoval.

"V žádném případě to nezamítáme hned na začátku. Začneme jednat o tom, jestli je to přijatelné i pro Starosty a nezávislé," řekl České televizi první místopředseda STAN Vít Rakušan.

V regionech lidovci určitou formu spolupráce většinou podporují, často ale odmítají možnost vytvoření integrační strany. Kraje se většinou obávají toho, že by v takovém případě KDU-ČSL jako značka ve volbách vůbec nefigurovala a nová strana by se nestihla u veřejnosti vžít.

Libereckého hejtmana Martina Půtu (STAN) rozhodnutí KDU-ČSL nepřekvapilo. "Myslím, že bylo předvídatelné, protože dlouhodobě vysílali signály, že vytvoření integrační strany krátce před volbami pro ně znamená opustit značku, kterou dlouhodobě budují."

Dotázaní představitelé STAN v krajích vesměs v rozhodnutí KDU-ČSL nevidí problém, považují ho za rozumný krok, ale poukazují na to, že dvojkoalice bude muset pro vstup do Sněmovny získat víc než deset procent hlasů.

Na tuto nutnou hranici poukazují i oslovení politologové, není podle nich úplně jisté, že ji takový subjekt překročí. "Nelze předpokládat, že součtem preferencí dostaneme číslo podpory koalice, obě uskupení mohou společnou kandidaturou o část voličů přijít, někdo naopak může přibýt," míní politolog Kamil Švec.

Odhadnout, zda se nová dvojkoalice dostane do Sněmovny, je podle politologa Jana Outlého věštěním z křišťálové koule. "Rozhodně není jisté, že by tu hranici překonaly," řekl. Na druhé straně je však podle něj možné, že spojení bude mobilizovat voliče, jimž jsou obě strany sympatické, ale kteří nechodí k volbám, aby k nim přišli. To, že volební úspěch není jistý, může podle jeho názoru přimět lidi, aby šli k volbám a dvojkoalici dali svůj hlas.

Celostátní konference KDU-ČSL v Brně | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme