Pátrali po bájné Atlantidě, místo ní objevili v oceánu jiný ztracený kontinent

Vědci z Jižní Afriky objevili pod Indickým oceánem zbytky zmizelého kontinentu. Stopy po něm vypátrali na ostrově Mauritius a podle něj je pojmenovali Mauritia. Jsou staré asi tři miliardy let a jde o pozůstatky prasvětadílu zvaného Gondwana, ze kterého vznikly Afrika, Jižní Amerika, Austrálie, Antarktida a Indie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Planeta Země

Planeta Země | Foto: NASA

Už po staletí vědci, filosofové, ale i dobrodruzi pátrají po ztracených ostrovech či dokonce kontinentech. Bájnou Atlantidu mnozí z nich hledali pod hladinou Středozemního moře nebo Atlantského oceánu.

Expertům z univerzity v jihoafrickém Johannesburgu se nyní skutečně podařilo jeden takový ztracený kontinent objevit. Ukázalo se ale, že se nejedná o bájnou Atlantidu, a tak jsou hledači zklamaní.

Tým z jihoafrické Witwatersrandské univerzity pojmenoval pozůstatky kontinentu Mauritia podle ostrova Mauritius, pod kterým se jeho stopy našly.

Podle profesora Lewise Ashwala jsou to zbytky pradávného kontinentu, zvaného Gondwana, který se rozdělil na dnešní světadíly - Afriku, Jižní Ameriku, Antarktidu, Indii a Austrálii.

Pozůstatky tohoto světadílu by podle něj mohly být i na dalších místech pod Indickým oceánem v dlouhém pásu mezi ostrovem Mauritius a souostrovím Maledivy jihozápadně od Indie.

"Ostrov Mauritius je geologicky poměrně mladý. Nejstarší vulkanické kameny jsou staré asi devět milionů let. S pomocí radioaktivních izotopů se nám tam podařilo najít zirkony, které by tam vůbec neměly být, protože jsou staré 2,5 až 3,6 miliardy let."

Popsal profesor Lewis Ashwal z jihoafrické Witwatersrandské univerzity způsob, jak na pozůstatky Mauritie jeho tým přišel. Zbytky kontinentu ve formě různě velkých kamenů by se podle závěrů jeho studie mohly dále najít v širokém pásu pod Indickým oceánem mezi ostrovem Mauritius a souostrovím Maledivy. Zůstaly tam z dob před miliardami let, kdy se Indie oddělovala od Afriky.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme