Obklíčit a dobýt. Začala operace, která má vyrvat Rakku ze spárů Islámského státu

Mezinárodní koalice podporovaná Spojenými státy v sobotu zahájila novou fázi své vojenské operace u severosyrské Rakky. Hodlá dokončit úplné obklíčení tohoto třistatisícového města, které je hlavním stanem radikálů z organizace Islámský stát v Sýrii. Informovala o tom agentura Reuters. Boje proti IS v provincii Rakka začaly loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské demokratické síly na severu od města Rakka

Syrské demokratické síly na severu od města Rakka | Zdroj: Reuters

"Operace byla zahájená za rostoucí podpory sil mezinárodní koalice (vedené USA) našim postupujícím jednotkám, a to formou letecké podpory nebo pomocí speciálních jednotek na bojišti," uvedly v prohlášení Demokratické síly Sýrie (SDF), které sdružují místní skupiny bojující proti IS a vznikly v roce 2015 na popud USA. Mají podle odhadů až 25 000 členů, jejich hlavní složkou jsou kurdské milice YPG.

Zástupce kurdských milicí Talál Silo již koncem ledna řekl, že boje v Rakce vstupují do nové fáze, jejímž cílem je zcela obklíčit stejnojmenné provinční středisko. Přeruší se tím spojení velení IS s jeho oddíly ve východní provincii Dajr az-Zaur. "Příští fází boje je zcela Rakku izolovat. Abychom to dokázali, musíme se dostat k silnici mezi Rakkou a Dajr az-Zaurem. To bude obtížné," sdělil tehdy Reuters nejmenovaný zdroj z YPG.

Velitel SDF v sobotu podle Reuters upřesnil, že jednotky v rámci nynější třetí a závěrečné fáze zatím postoupily jen několik kilometrů k východní části Rakky a ke strategické silnici k městu Dajr az-Zaur, které je téměř celé v rukou bojovníků IS. Cílem první fáze bylo obsazení oblastí u severu Rakky, druhá se zaměřila na území západně od města a dosud zcela neskončila, připustil velitel. Upřesnil, že zbývá dobýt jednu přehradu obsazenou džihádisty na řece Eufrat.

Nový americký prezident Donald Trump již dříve prohlásil, že se chce v Sýrii zaměřit na další boj s Islámským státem. Koncem ledna podepsal nařízení, kterým dal americké armádě 30 dní na to, aby připravila plán, jak teroristickou skupinu v regionu porazit.

Boje v sobotu v Sýrii pokračovaly také mezi silami Islámského státu a syrské vlády severně od města Halab(Aleppo). Syrská armáda se zde probíjí k městu Al-Báb, které ovládají džihádisté. Oblast je jedním z nejsložitějších bojišť v Sýrii, protože zde proti IS blízko sebe působí syrská armáda podporovaná Ruskem a koalice nepřátelská vůči syrské vládě a podporovaná USA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme