Nová policejní jednotka nebo víc hodin dějepisu. Slovensko chce bránit šíření extremismu

Zatímco před pár lety svět nadšeně objevoval možnosti sociálních sítí, teď se snaží odhalit, co vlastně můžou způsobit. Ukázalo se, že šíření nenávisti a ideologie na Facebooku je jednodušší než se zdá. Tím, jak tomu předejít se zabývá řada států. Například Slovensko zřídilo novou policejní jednotku. Bojovat má proti terorismu a extremismu nejenom na internetu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico v Praze

Slovenský premiér Robert Fico v Praze | Foto: Filip Jandourek

Extremismus je na Slovensku každodenní téma už z toho důvodu, že v parlamentu sedí zástupci krajně pravicové strany, která se netají sympatiemi k nacistickému Slovenskému státu. Slovenská vláda se ale rozhodla, že proti fašismu a extremismu se musí bojovat aktivně. Podle premiéra Roberta Fica slova a prevence nestačí.

„Je zlé, že fašismus na Slovensku má své následovníky. Ano, pravděpodobně jsme po devadesátých letech zapomněli na historii. Nikdo nepředpokládal, že se tady něco takového může objevit," řekl Fico.

Ve speciální jednotce bude působit více než sto policistů. Někteří z nich přecházejí z oddělení odhalování organizovaného zločinu. Zaměřovat se budou hlavně na jakékoliv projevy extremismu.

Podle prezident policejního sboru Tibora Gašpara je potřeba najít hlavně nové postupy, jak s extremistickými projevy účinně bojovat. „Už dnes máme problémy s jistou praxí a pevně věřím, že nastavíme nějaká nová pravidla,“ dodal.

Policie ani prokuratura si totiž dosud není jistá při posuzování případů popírání holokaustu nebo třeba právě propagování extremismu.

O zlepšení se chce zasadit také ministerstvo spravedlnosti, které plánuje zřízení nové skupiny soudních znalců se zaměřením na projevy fašismu.

Prevence proti extremismu by se mohla posílit také ve školách. Pokud ministerstvo školství přistoupí na návrhy historiků, dětem na základních a středních školách přibude jedna hodina dějepisu týdně.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme