Zákaz Trumpova migračního výnosu platí. Vláda u soudu neuspěla s odvoláním

Lety do Spojených států jsou znovu otevřené občanům sedmi zemí, kterým původně americký prezident Donald Trump vstup zakázal. Arabské společnosti Emirates, Etihad a Qatar oznámily, že opět přijímají na palubu všechny cestující s platnými cestovními doklady. Podobný krok vyhlásily i velké evropské aerolinky Air France či Lufthansa. Odvolací soud navíc zamítl žádost ministerstva spravedlnosti, aby zrušil předběžné opatření, kterým soud ve státě Washington pozastavil platnost nařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aerolinky znovu přijímají cestující ze zemí zahrnutých do Trumpových dekretů (ilustrační foto)

Aerolinky znovu přijímají cestující ze zemí zahrnutých do Trumpových dekretů (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Můj život se dramaticky změnil. Byly to pořád vzestupy a pády, a já jsem se z toho ponaučil, že se člověk nesmí vzdávat, když bojuje za svá práva. Dva roky mě prověřovali a vyslýchali, než jsem dostal víza, takže zákaz cestovat mě pak šokoval," líčí své pocity Fu´ád Šaríf na letišti v iráckém Erbílu.

Federální soud dočasně zablokoval migrační dekret. Směšné, reagoval Trump

Číst článek

Léta usiloval o emigraci z válkou zkoušené země do západní ciziny. Vízum nakonec získal, po rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa se ale už skoro splněný sen náhle rozplynul. Teď je už na cestě a doufá, že svého cíle konečně dosáhne.

Neúspěšné odvolání proti blokaci dekretů

Prezident páteční verdikt federálního soudu v Seattlu, jenž pozastavil platnost výnosu, kritizoval a prohlásil, že bude zrušen. Ministerstvo spravedlnosti se odvolalo, nicméně neúspěšně. Odvolací soud ale žádost zamítl s tím, že potřebuje další podklady.

Opatření soudce Jamese Robarta je platné na celém území USA. Úřady už na jeho základě odvolaly zrušení víz občanům dotčených zemí - Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu.

'Nemůžete nastoupit.' Veterinářka s íránským pasem uvízla kvůli Trumpovu výnosu v Puertu Ricu

Číst článek

Pozastavení účinnosti má podle soudu trvat do doby, než justice prozkoumá stížnost, kterou proti výnosu podal generální prokurátor státu Washington. Proti Trumpovu týden starému zákazu už vystoupili i soudci v Kalifornii a New Yorku.

„Názor takzvaného soudce, který v podstatě odnímá naší zemi vymáhání práva, je směšný a bude zrušen!" reagoval na Twitteru Trump. Uvedl také, že považuje za velký problém, „pokud země už není schopna říci, kdo do ní může vstoupit a kdo nikoli, obzvláště z bezpečnostních důvodů".

Trumpův výnos vyvolal kritiku a protesty doma i v cizině. Proti politice nového amerického prezidenta se v sobotu demonstrovalo mimo jiné v Británii, na Filipínách či v Indonésii.

ČTK, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme