Trump chce vyjednat mír na Donbasu. Poprvé si telefonoval s Porošenkem

Spojené státy se zasadí o obnovu míru na ukrajinsko-ruské hranici. Řekl to americký prezident Donald Trump v sobotním telefonickém rozhovoru se svým ukrajinským protějškem Petro Porošenkem. Šlo o první přímý kontakt mezi oběma politiky od nástupu Trumpa do úřadu, napsala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump ke kritice vlivných republikánů využívá především svůj twitter (ilustrační foto)

Donald Trump ke kritice vlivných republikánů využívá především svůj twitter (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Budeme spolupracovat s Ukrajinou, Ruskem a všemi dalšími zúčastněnými stranami s cílem pomoci jim obnovit mír podél hranice," sdělil Trump, který dříve Kyjev zneklidnil svým přáním zlepšit vztahy s Moskvou. Rusko kvůli podpoře povstalců na Ukrajině a anexi ukrajinského Krymu čelí západním sankcím.

„Obě strany diskutovaly posílení strategického partnerství mezi Ukrajinou a Spojenými státy. Zvláštní pozornost byla věnována vyřešení situace na Donbasu a dosažení míru s pomocí politických a diplomatických prostředků," uvedl Porošenko.

Boje na východní Ukrajině se znovu výrazně zintenzivnily na přelomu ledna a února. Místem tvrdých střetů s desítkami mrtvých a raněných se stala hlavně průmyslová obec Avdijivka. Ukrajinská armáda a povstalci se vzájemně obviňují z nasazení těžkých zbraní a hlásí vysoké ztráty nepřítele.

Nad nebezpečným zhoršením situace v Donbasu vyjádřila nedávno hluboké znepokojení Rada bezpečnosti OSN. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal skoro 10 tisíc obětí na životech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme