Živě z Mosulu: za vlády IS se ve školách učil džihád, teď učitelé napravují škody

REPORTÁŽ. Pod vládou teroristické organizace Islámský stát žil v Iráku milion školou povinných dětí. V osnovách se objevily například vedení ozbrojeného džihádu, metody zabíjení, nebo oblékání podle nejpřísnějších výkladů islámu. Mnozí rodiče proto raději své ratolesti nechávali doma. Islámský stát ale teď v Iráku rychlé ztrácí své pozice a dobytá města. Celou východní polovinu Mosulu už získala zpět irácká armáda a školy se vracejí k normální výuce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mosul - školy se vrací do normálu

Mosul - školy se vrací do normálu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Když přišel Islámský stát a začal mluvit o džihádu, studenti se vypařili. Zůstali doma, nebo utekli s rodiči z Mosulu pryč,“ popisuje aituaci ve městě Isám Muhsin Džalíl.

Je už v důchodu, ale chlapecké střední škole v Mosulu ředitelova před příchodem Islámského státu, a tak se ujal i obnovy výuky teď, pár týdnů po vyhnání džihádistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chod v mosulských školách se vrací do normálu. Reportáž z Iráku přináší Štěpán Macháček.

Za vlády islamistů funkci podle vlastních slov odmítl. „Nám učitelům dali noví vládci dotazník, jestli chceme pokračovat. Čtyřicet učitelů zaškrtlo možnost nepřeji si.“

Na řediteli Muhsinu Džalílovi i některých učitelích a studentech je znát, že se snaží od těch dvou a půl let života pod Islámským státem distancovat za každou cenu, a že tomu někdy uzpůsobují i některé události a fakta.

V Mosulu je cítit strach z odplaty vlády vůči komukoliv, kdo s Islámským státem jakkoliv spolupracoval.

Živě z Mosulu: tržiště opět ožívají, rajčata a cibule jsou tu vítaný luxus

Číst článek

„Celé to byl sen,“ popisuje učitel angličtiny Luáj svůj pocit z vlády džihádistů. „Učil jsem tu ještě rok, pak jsem ale musel odejít, nemohl jsem dál.“

Islámský stát postupně zařazoval svou ideologii hlavně do osnov základních a středních škol.

Naděje i obavy

V jedné z prvních škol v Mosulu, kde se začalo tento týden znovu učit, sedí studenti v lavicích v bundách a čepicích, okna jsou vysklená, teplota venku i uvnitř je kolem nuly.

Džihádisté při ústupu zdemolovali, co se dalo. Ředitel má stále ještě obavy ze skladu na školním dvoře. Zamčená budova má na zdi sprejem nastříkaný arabský nápis „vybaveno“. Islámský stát prý takto popisoval objekty, které vybavil náložemi.

Štěpán Macháček - zpravodaj ČRo v Egyptě a na Blízkém východě | Foto: Český rozhlas

Někteří studenti ale nevidí uplynulé dva roky veskrze černě. „Udělali jsme maturitu ve chvíli, kdy přišla nová vláda,“ označuje neutrálně Islámský stát Husám ad-Dín.

„Nastoupili jsme hned na univerzity. Já studoval zdravotní fakultu. Byl jsem už ve třetím ročníku, když znovu přišla bagdádská vláda. Teď nás nutí vrátit se zpátky do posledního ročníku střední školy. Proč? Studovali jsme se ze stejných skript, měli jsme stejné profesory, jenom vláda byla jiná. Takhle až dostudujeme, bude nám třicet!“

Na studentech i učitelích je znát směs naděje a obav. Většina jich je za porážku Islámského státu ve svém městě upřímně ráda, zároveň ale moc nevěří, že jim irácká vláda přinese nějakou světlou budoucnost.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme