Památník připomene teror v Bruselu. Odhalí ho přesně rok po útocích

Brusel nechal postavit památník obětem teroristických útoků z loňského roku 2016. Bude stát v evropské čtvrti a belgická metropole ho odhalí v den výročí atentátů 22. března, kdy přišlo o život třicet dva mrtvých a stovky lidí bylo zraněných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bruselské náměstí

Bruselské náměstí | Foto: Jiří Hubička | Zdroj: Český rozhlas

Nový památník budou tvořit vodorovné desky z nerezové oceli, které se postupně zvednou do svislé polohy. Tím má toto abstraktní dílo vyjadřovat odpor proti barbarství.

Z dálky má zároveň připomínat dvě křídla letadla nebo jedoucí metro. Právě na bruselské letiště a podzemní dráhu v březnu 2016 sebevražední atentátníci zaútočili. Pomník jejich obětem bude stát v evropské čtvrti nedaleko unijních institucí a náklady na něj dosáhnou v přepočtu necelých tří milionů korun.

Ze zhruba třiceti projektů vybrala belgická vláda návrh místního umělce Jeana-Henriho Comperea. Autor vítězného návrhu při jeho tvorbě vycházel i ze zážitků svých blízkých. Jeho otec jel v soupravě metra hned po té, ve které se odpálil jeden z atentátníků. Byl tak očitým svědkem hrůzných scén v podzemní dráze.

Teroristické útoky v Bruselu a jejich oběti dosud připomínaly jen nápisy a vzkazy ve vestibulu stanice Maelbeek, kde se jeden z atentátů odehrál. Samotnou stanici i terminál letiště Zaventem bruselská metropole zrekonstruovala do stejné podoby jako před útoky.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme