V centru Prahy demonstrovaly desítky lidí. 'Sorry jako,' vzkázali Babišovi

Desítky lidí přišly v neděli odpoledne na protestní shromáždění na pražském Klárově. Demonstranti tak vyjádřili nesouhlas s výroky ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše na adresu redaktorů České televize o "zkorumpované pakáži".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demostrace proti Babišovým výrokům

Demostrace proti Babišovým výrokům | Zdroj: ČTK

Akci svolali organizátoři petice, kterou podepsalo už přes 2600 lidí a která Babiše vyzývá, aby svá tvrzení o korupci buď doložil, nebo aby odstoupil. Z Klárova odešli účastníci před nedaleké ministerstvo financí v čele s transparentem "ČT klame lebo som ju eště nekúpil".

"Důvodem bylo ostré napadení novinářů ze strany Andreje Babiše a nejenom ta urážka slovem pakáž, ale i zkorumpovaný, to je jasné nařčení někoho, že bere úplatky," řekl Českému rozhlasu k motivům svolání akce její organizátor Michal Majzner.

Inventura Babišových výroků: Vydělal jsem 1,5 miliardy čistého. A pak ještě miliardu padesát

Číst článek

Babiš redaktory v televizním pořadu ČT označil za zkorumpovanou pakáž, která o něm točí na objednávku. "To je dost vážné obvinění, které by měl buď doložit, nebo odstoupit," dodal.

Účastníci akce pak před ministerstvem financí rozvinuli transparent a na vchod od úřadu mimo jiné nalepili daňové formuláře s přetištěným nápisem "Sorry jako". Na zem položili pohřební věnec se stuhami s nápisy Demokracie a Sorry jako.

Demonstrace proti Babišovým výrokům | Foto: ČTK

V davu byl vidět i nápis "Sedmé přikázání: Neojebeš". Babiš slova "sorry jako" nedávno použil, když odmítl redaktorům České televize upřesnit své majetkové poměry. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pak na svém účtu na facebooku napsal, že Babiš svým nákupem korunových dluhopisů "důkladně ojebal český stát".

"V demokratické zemi je nepřípustné, aby politik z pozice své moci útočil na novináře bez důkazů a zastrašoval je tím. Politik je placen z veřejných peněz a má sloužit občanům.

Babiš zaútočil na Českou televizi. Novináře nařkl z korupce a chce si stěžovat

Číst článek

Média mají klást nepříjemné otázky beze strachu, že budou napadána. Pokud toto chování začneme tolerovat, můžeme postupně zjistit, že demokracie již není demokracií," stojí v textu petice.

Babiš se naopak rozhodl podat stížnost na ČT kvůli jejím pořadům 168 hodin a Reportéři ČT, v nichž se ho novináři ptali na nesrovnalosti v příjmech a nákup dluhopisů Agrofertu. Podle Babiše jsou pořady účelové a jejich autoři zkorumpovaní. Vedení ČT bude chtít, aby vicepremiér svá tvrzení doložil, nebo se omluvil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme