Pomůže Trump s příměřím na Ukrajině? Vypustit tři tweety světové problémy nevyřeší, připomíná analytik

6. únor 2017

Americký prezident Donald Trump řekl o víkendu v telefonickém rozhovoru se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem, že se Spojené státy zasadí o ukončení bojů na východě Ukrajiny. Doslova Trump prohlásil, že budou spolupracovat s Ukrajinou, Ruskem a všemi dalšími zúčastněnými stranami s cílem obnovit mír podél hranice.

Jakou naději na úspěch má tato iniciativa v době, kdy se v Donbasu opět bojuje těžkými zbraněmi? Dá se americká snaha skloubit se záměry Evropské unie, jejíž ministři dnes jednají o Ukrajině v Bruselu?

„S ohledem na to, že považuji konflikt na východní Ukrajině mimo jiné za součást zástupné války mezi Spojenými státy a Ruskou federací, tak je velmi pravděpodobné, že americké angažmá pomůže nastolit trvalejší příměří,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.


Pro Evropskou unii je dlouhodobě charakteristické, že má mnoho slov a málo činů, zatímco iniciativy amerického prezidenta za 14 dní od jeho inaugurace dokazují, že je zastáncem přesně opačného, akčního stylu politiky. To je natolik vážný rozpor mezi filozofiemi jednání, že musí dojít k nějakému konfliktu mezi Evropskou unií a novou americkou administrativou, jak i zatím dokládá výrok Donalda Tuska, že Trump je stejné nebezpečí pro unii jako Rusko a Čína. Jaroslav Bašta

Ten tak usuzuje z toho, že poslední klid zbraní, také někdy známý jako Minsk 2, byl uzavřen poté, co do jednání vstoupily právě Spojené státy. „Během poměrně krátké doby se podařilo dosáhnout příměří.“

Bývalý velvyslanec vidí v současném konfliktu přípravy všech zúčastněných stran na další diplomatické kroky. „Myslím si, že konflikt, který se nyní na Ukrajině rozhořel, je známkou toho, že se obě strany, zde spíše ta ukrajinská, připravují na to, že se bude jednat o míru, a snaží se mít výhodnější postavení.“

„Pokud se bude chtít americký prezident domluvit s ruským, že Rusko přestane podporovat Írán tak silně, jak doposud činí, tak by mu měl něco nabídnout. Třeba skončení nebo zmrazení konfliktu na Ukrajině,“ soudí Bašta.

Podle něj jsou tzv. lidové republiky na východě Ukrajiny něco, co Rusku nevyhovuje. „Bere to jako nutný přídavek ke Krymu, o který stálo. Tyto separatistické republiky jsou podporovány v Rusku silami, které znamenají liberální opozici vůči prezidentu Putinovi.“

Analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul v Ruské federaci Vladimír Votápek považuje Trumpovy šance zasáhnout do ukrajinského konfliktu za velmi slabé.


Všechny nás nudí a otravuje dlouhé a politicky korektní vyjednávání v EU nebo předchozí americké administrativě. Chceme, aby vše bylo akčnější, jako z nějakého filmu, kdy někdo přijde a vyřeší to. Ale to jsou pohádky. Skutečná řešení skutečných problémů tohoto světa jsou o práci, vyjednávání, o slaďování pozic, o dlouhodobé práci. Ani obilíčko vám na poli nevyroste hned, ani auto nevyrobíte hned a ani mezinárodní politické problémy nevyřešíte hned. Pokud si někdo myslí, že pustí tři tweety a světové problémy budou vyřešeny, tak nebudou. Vladimír Votápek

„Za prvé je Donald Trump velmi nezkušený vyjednavač v oblasti politiky. Konflikt na Ukrajině je způsoben ruskou agresí, není to zástupný konflikt mezi Spojenými státy a Ruskou federací,“ reagoval na Baštovu tezi expert. Tvrdí, že téměř vše záleží na dobré vůli Kremlu, ne na dobré vůli Washingtonu. Že by zájem na obnovení konfliktu mohly mít obě strany, ale připouští.

„Obávám se, že se Trump s Putinem domluví mimo pozornost veřejnosti, a usmíření nastane za cenu Ukrajiny, potažmo Evropy… Kreml dostane to, co chce, Kyjev přijde o část suverenity a svého území, Trump bude moci vystupovat jako velký mírotvorce, a to je nebezpečná varianta, i když si všichni mír na Ukrajině přejeme,“ varoval Votápek.

Stejný zájem na eskalaci ukrajinského konfliktu mohlo mít Rusko. „Moskva tradičně vyvolá konflikt, a pak si své mezinárodní postavení upevňuje tím, že se účastní řešení tohoto problému, který sama vytvořila,“ opsal taktiku Ruské federace analytik.

„Kdyby nebylo intenzivní podpory Moskvy vůči ukrajinskými separatistům, tak by válečný konflikt dávno neexistoval. Za každý náboj, za každý granát, který je na východě Ukrajiny vystřelen ze strany separatistů, může Moskva, jako může i za rozpoutání nového kola konfliktu,“ shrnul Vladimír Votápek.

autoři: ves , oci
Spustit audio