Děti již do zájmových kroužků nelákají jen počítače

12. květen 2005

Soudě podle zájmu o kroužky v domech dětí a mládeže se jihočeské děti už nasytily výpočetní techniky. Baví je hlavně keramika a další výtvarné disciplíny, tancování, stavění modelů, přírodověda či dobrodružství v přírodě. Ze sportů je nejvíc láká karate, aikido, mažoretky či kurz pro roztleskávačky, ale v poslední době se vracejí i k šachům. Vyplývá to z ankety ČTK.

Ředitelé jihočeských domů dětí a mládeže se shodují v tom, že nejvíc záleží na osobě vedoucího. "Tuhle práci musí dělat nadšenci, není o penězích," zdůraznila Zuzana Kapounová z Domu dětí a mládeže ve Strakonicích. Tito osvícení lidé dokážou podle ní vzbudit zájem i o nemoderní obory. "Máme tu pána, který tu vede kroužek včelařů už od roku 1963. Ve Vodňanech zase nyní spontánně vznikl zdravotnický kroužek, protože se objevila žena, která má chuť ho vést. Ukázalo se, že lidé mají o tento obor zájem, protože je praktický," doplnila Kapounová. Naopak počítačových kroužků ubylo, protože už je touto technikou vybavena většina škol i mnoho domácností. Nové příznivce si tato zařízení získávají tím, že připravují program pro předškoláky i pro dospělé. Například v Týně nad Vltavou, kde je zřizovatelem domu dětí město, mají programy i pro roční děti s rodiči, čímž si vychovávají budoucí návštěvníky. "Naším záměrem je zaujmout všechny generace," uvedl ředitel Miroslav Petřík. Poptávka po těchto aktivitách existuje i v menších sídlech. Například Dům dětí a mládeže v Českém Krumlově proto stále více spolupracuje s okolními obcemi v okrese. Tím řeší častý problém zájmové činnosti, a to dojíždění. "Když se najde vedoucí, který je v daném místě schopen vést nějaký kroužek, zaplatíme ho," vysvětlila ředitelka Jaroslava Löblová. Další cestou, jak si získat pozornost, je podle ní organizování různých jednorázových akcí. Českokrumlovský dům proslul například pořádáním Dětské porty. Veřejnosti jsou určeny i letní tábory, které mívají velký ohlas i proto, že zaručují profesionalitu vedoucích. "Všechny čtyři turnusy už máme téměř obsazené, což je v květnu úspěch," podotkla Zuzana Kapounová ze Strakonic.

Navzdory klesajícímu počtu dětí nezaznamenaly Domy dětí a mládeže, kterých je v jižních Čechách celkem 14, menší počet zájemců o kroužky. Pravidelně v nich tráví čas 10.850 mladých. "Nabízejí opravdu různorodou činnost a pro děti jsou atraktivnější než školy, už jenom kvůli tomu, že mohou po vyučování změnit prostředí," řekla ČTK Dana Kováčová z krajského úřadu. Právě školy jsou ale pro domy dětí a mládeže konkurencí, protože i ony rozšiřují počet kroužků a navíc je nabízejí zdarma. "Jejich výhodou například je, že nemusí platit nájmy," uvedla ředitelka českokrumlovského domu dětí. Míní, že v příštím školním roce by se tento stav měl změnit díky nové vyhlášce, podle níž by měly i školy vybírat zápisné v kroužcích.

Jihočeský kraj je zřizovatelem deseti domů a mládeže, další spadají pod město, církev, prachatické zařízení dosud existovalo pod hlavičkou ministerstva školství, ale od léta přejde pod kraj. Od kraje a státu dostaly jihočeské domy dětí a mládeže loni celkem 41,8 milionu korun a letos mají šanci získat zhruba 43 milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio