Britové se bojí, že Trump uvede královnu do rozpaků. Jeho projev si nepřeje ani předseda dolní sněmovny

Předseda Dolní sněmovny britského parlamentu John Bercow se v pondělí vyslovil proti možnosti, že by k zákonodárcům během plánované státní návštěvy Spojeného království promluvil americký prezident Donald Trump. Jako jeden z důvodů, proč tuto myšlenku nepodporuje, uvedl Trumpův sporný antiimigrační dekret. Někteří Britové si návštěvu prezidenta nepřejí vůbec a podepisují petici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Theresa Mayová a Donald Trump při společném setkání v Bílém domě

Theresa Mayová a Donald Trump při společném setkání v Bílém domě | Zdroj: Reuters

„Co se týče tohoto místa (parlamentu), rozhodně si myslím, že náš odpor k rasismu a sexismu a naše podpora rovnosti před zákonem a nezávislého soudnictví jsou velmi důležitými kritérii," uvedl Bercow.

Proti pozvání Trumpa do parlamentu by se podle svých slov postavil zřejmě i v případě, pokud by prezident v lednu nevydal kontroverzní exekutivní nařízení o zákazu vstupu občanů sedmi převážně muslimských zemí do USA. Po vydání dekretu jsem proti ještě silněji, uvedl předseda Dolní sněmovny.

Bercowovo vyjádření je neobvyklé, neboť od předsedů Dolní sněmovny se čeká jistá forma nestranickosti, upozornila agentura AP.

1, 8 milionů podpisů proti

Trumpa na státní návštěvu Spojeného království pozvala jménem královny premiérka Theresa Mayová u příležitosti návštěvy v Bílém domě na konci ledna. Britská premiérka byla prvním předsedkyní cizí vlády, která Trumpa po inauguraci navštívila.

Plánovaná státní návštěva nového amerického prezidenta v Británii vyvolala vlnu odporu. Petici proti ní podepsalo už více než 1,8 milionu lidí. Státní návštěva Trumpa v Británii by podle nich "uvedla Její Veličenstvo královnu do rozpaků".

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme