Spor o fakta v Bohémě. Tabery hájí svého dědečka nahrávkami. 'Mám čisté svědomí,' brání se režisér

Okolo seriálu Bohéma, který od ledna vysílá Česká televize, vznikl spor. A to mezi novinářem Erikem Taberym a režisérem Robertem Sedláčkem. Tabery kritizuje historické nepřesnosti, které seriál uvádí v příběhu jeho dědečka - herce Zdeňka Štěpánka. Podle režiséra je vše v souladu s historickými prameny a on sám má "čisté svědomí". Tabery ale nyní kontruje nahrávkami z archivů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erik Tabery

Erik Tabery | Foto: Marián Vojtek

Seriál Bohéma, který líčí osudy herců první republiky, se stal předmětem sporu mezi režisérem Robertem Sedláčkem a šéfredaktorem týdeníku Respekt Erikem Taberym. Vše začalo po odvysílání prvního dílu série. Ten zachycuje situaci, kdy je herec Zdeněk Štěpánek v rozhlase donucen k přečtení podmínek Mnichovské dohody v roce 1938.

Proti tomuto vylíčení události se ale ohradil Štěpánkův vnuk a novinář Tabery – podle něj kapitulaci oznámil Jan Syrový.

Bohéma a historická fakta: „Mám čisté svědomí. V takovém kolosu může vždycky vzniknout nepřesnost,” říká režisér Sedláček

Číst článek

Námitky Tabery zveřejnil na svém facebooku, kde také dodal, že Štěpánek v rozhlase přečetl pouze informaci o ultimátu Anglie a Francie z 21. 9. 1938. „Není to tlačení na pilu zbytečné? Chápu, že pak by nešla rozvíjet linka, že to oznámení někdo Štěpánkovi vyčítal, ale podle mě je to dramatické samo o sobě a není třeba nic přibarvovat,“ dodává.

Na Taberyho připomínky následně režisér Sedláček reagoval v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. „Máme odborné poradce. V takovém kolosu vždycky může vzniknout nepřesnost. Bavíme se o historickém románu, ty věci jsou ale duchem přesné,“ komentoval režisér způsob, jakým Bohéma pracuje s historickými fakty.

„Pokud jde o celek, mám svědomí čisté,“ dodal. Syrový podle něj nebyl jediný, kdo Mnichovskou dohodu ohlašoval a prameny, které má k dispozici, údajně hovoří o tom, že tvůrci nepochybili.

Reakce Erika Taberyho na Interview Plus s Robertem Sedláčkem

Číst článek

„Na Facebooku můžete pověsit kde co,“ dodal Sedláček s tím, že se nediví, že ničím nepodloženou spekulaci novinář „nedal do svého seriózního Respektu".

Podle serveru lidovky.cz jsou historická fakta uvedená v Bohémě v zásadě správná. „Lze si to ověřit ve fundované biografii slavného herce Zdeněk Štěpánek. Herec a dějiny (Praha, Achát 1997), jejímž autorem je teatrolog Jaroslav Vostrý a také ve Štěpánkových pamětech (Herec. Vzpomínky národního umělce Zdeňka Štěpánka), které vyšly v nakladatelství Mladá fronta v roce 1961,“ uvádí portál.

A jak dodává, právě ve druhé publikaci má Taberyho dědeček situaci podrobně líčit. „Štěpánek pravděpodobně četl nakomandovaný projev o kapitulaci a odstoupení pohraničí po rozhlasovém projevu předsedy vlády, generála Jana Syrového. Jeho vlastní svědectví o průběhu celé záležitosti lze sotva zpochybnit a ani není proč,“ zmiňují lidovky.cz.

Projev generála Jana Syrového 30. září 1938

Číst článek

S důkazy a obranou svých tvrzení ale přišel i Tabery. Pro Český rozhlas Plus uvedl, že prý chápe, že dramatická tvorba pracuje s nadsázkou. Zároveň ale cítí povinnost uvést věci na pravou míru.

„V seriálu mají lidé Štěpánkovi vyčítat, že se spřáhl s Hitlerem, protože ten 'mnichovský' projev pronesl. To je nesmysl z mnoha důvodů, ale podstatné je, že prostě došlo k záměně,“ uvádí Tabery. Scénáristka seriálu Tereza Brdčková podle něj v interview pro DVTV „více méně dějový posun přiznala“.

Jako důkazy přitom Tabery uvádí projevy svého dědečka a Syrového uložené v archivu Českého rozhlasu.

Prameny, o kterých hovoří Sedláček, jsou podle něj nepřesné. „Pan režisér zmiňuje více zdrojů, včetně pamětí mého dědy, které naznačují či přímo hovoří o tom, že ohlašoval uzavření Mnichovské dohody. Většina těch zdrojů jsou ale vzpomínky lidí, kteří vycházejí z pamětí mého dědy. A ano, z nich lze vyvodit dojem, že šlo o Mnichovskou dohodu. Nejsou prolhané, ale problém je, že vzpomínky, tím spíše, když jsou psané s odstupem dvaceti let, mohou tu a tam obsahovat nepřesnosti,“ dodává Tabery.

ČRo Plus, Daniela Brodcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme