Kdy se Pražané svezou metrem D? Město jedná o pozemcích, začne s budováním štol

První práce na metru D by Praha mohla zahájit už na konci příštího roku, oznámil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD. Teď hledá možnosti, jak stavbu zahájit co nejrychleji. Zvažuje několik variant postupu - buď vypracovat projektovou dokumentaci na celou stavbu, nebo ji rozčlenit do čtyř etap. To by mělo přinést snazší a rychlejší zahájení výstavby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucí stanice metra na Náměstí Bratří Synků

Budoucí stanice metra na Náměstí Bratří Synků | Foto: METROPROJEKT Praha a.s.

„Jeden z prvních kroků je připravit například geologický průzkum, podobně jako u radlické radiály, kde na to nepotřebujeme stavební povolení. Ohlásíme to báňskému úřadu a začneme dělat první štoly, které následně budou použity pro stavbu samotného metra D,“ řekl Dolínek.

Samotná ražba tunelu metra D mezi Písnicí a Pankrácem by podle Dolínka mohla začít v roce 2019 a první úsek mezi zastávkami Pankrác a Nové Dvory by cestující mohli využívat za čtyři roky.

Pražští radní v úterý také projednají návrh dohody s vlastníky pozemků nutných pro stavbu nové trasy metra.

Vlastníci by se měli podpisem zavázat k tomu, že dovolí Praze stavět na svých pozemcích metro. Město pak slíbí, že bude spolupracovat na tvorbě studie na zástavbu pozemků, kde majitelé chtějí vybudovat nové budovy. Vlastníci mají podle návrhu dohody v úmyslu na pozemcích u Thomayerovy nemocnice postavit několik domů.

Vizualizace zastávky Olbrachtova na plánované trase D. | Foto: METROPROJEKT Praha a.s.

Vizualizace nových stanic linky D | Foto: METROPROJEKT Praha a.s.

Metro - plánovaná trasa D | Foto: Český rozhlas

Ondra Janoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme