Boxery ochrání scanner. Speciální přístroj odhalí krvácení do mozku

Britský profesionální boxer Mike Towell zemřel loni v září krátce po své první porážce v kariéře. Už pár dní před utkáním si stěžoval na bolesti hlavy a následné vyšetření prokázalo silné krvácení do mozku. Takovým neštěstím chce britská boxerská organizace BIBA zabránit a nakoupí pro odhalení těchto zranění speciální ruční skenery.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Box, ilustrační foto

Box, ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Vyšetření trvá přibližně tři minuty, boxerům přiloží k hlavě skener podobný ovladači na televizi a tím před zápasem a po něm zjistí, jestli krvácí do mozku.

Organizace za peníze od sponzorů nakoupila dva přístroje, které pomocí laserového paprsku vyzařovaného do hlavy boxera s 90% jistotou zjistí, zda není v ohrožení. Každý přístroj stál 15 tisíc dolarů (přibližně 375 tisíc korun).

Přehrát

00:00 / 00:00

Boxery bude chránit speciální scanner

Boxerská organizace tak reaguje na smrt Mikea Towella. Na konci loňského září 25letého boxera odnesli z ringu po zápase s Dalem Evansem, druhý den zemřel, ale už několik dní před zápasem si stěžoval na bolesti hlavy.

„Takovéhle věci jsou ku prospěchu sportu, líbí se mi to. Sice přibude nějaká administrativa, ale občas může někoho zachránit,“ líbí se tento nápad bývalému českému profesionálnímu boxerovi Lukáši Konečnému.

Ten zároveň připomíná, že vážných zranění je vzhledem k počtu zápasů v profiringu minimum, ale že každé vylepšení, které ochrání sportovce před trvalými následky, uvítá.

Stejně tak si pochvaluje vývoj ochranných pomůcek. „U mě si lidi třeba myslí, že nemám svoje zuby a strašně se diví tomu, že nemám žádný vyražený. Je to tím, že v boxu jsou lepší chrániče, lepší rukavice, které tolik neubližují. Rozhodně to jde dopředu,“ říká Lukáš Konečný.

Jenže ne všechny změny byly ku prospěchu. Hlavy amatérských rohovníků chránily od olympijských her v Los Angeles 1984 speciální helmy, ale loni v Riu už je neměli, protože podle Světové boxerské federace byly otřesy mozku častější s helmou než bez ní.

Nové ruční skenery údajně s 90procentní šancí zjistí krvácení do mozku, lékaři je budou mít k dispozici při zápasech dané organizace, ale tragédii podobnou té Towellově vyloučit nelze.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme