Britský parlament dostane šanci hlasovat o brexitu. Bude se řešit dohoda s Evropskou unií

Britští zákonodárci dostanou šanci hlasovat o závěrečných dohodách, které londýnská vláda vyjedná se zbytkem Evropské unie. Má jít o dohodu o ukončení členství Británie v EU, i novou smlouva o vztazích Spojeného království s Unií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. | Foto: flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0, Number 10, Tom Evans

Státní tajemník pro brexit David Jones v Dolní sněmovně potvrdil, že členové obou parlamentních komor dostanou dohody na stůl ještě předtím, než je britská vláda podepíše.

Kabinet Theresy Mayové taky souhlasil s tím, aby se britští zákonodárci k dohodám vyjádřili dříve, než členové Evropského parlamentu.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Co je tvrdý brexit? A znáte Tři brexitýry? Přehledně o rozlučce Britů s Evropskou unií

Číst článek

Případné odmítnutí dohody ze strany britského parlamentu by ale neznamenalo, že Spojené království zůstane v Evropské unii.

Vzájemné obchodní vztahy se zbytkem Unie by se musely začít řídit podle oboustranně nevýhodných pravidel Světové obchodní organizace.

Skotský regionální parlament mezitím oznámil, že se formálně postaví proti zákonu o zahájení brexitu. Tento krok ale nebude mít žádnou formální váhu.

K odchodu musí Británie aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy, který oběma stranám dává dva roky k vyjednání podmínek. Mayová potvrdila, že to hodlá udělat na konci března, přičemž konečnou dohodu s EU předloží ke schválení parlamentu. Upozornila ovšem, že konkrétní realizace dohody potrvá delší čas a uskuteční se „po etapách“.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme