Letošní Febiofest zahájí snímek Agnieszky Hollandové. Do čela poroty zasedne Juraj Herz

Nadcházející 24. ročník filmového festivalu Febiofest přivítá polskou režisérku Agnieszku Hollandovou, kultovního amerického tvůrce Abela Ferraru a už dříve ohlášeného britského kameramana Petera Suschitzkého. Hollandová zároveň 23. března zahájí festival projekcí svého nového snímku Přes kosti mrtvých. Do čela divácké poroty se tentokrát postaví legendární český režisér Juraj Herz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident festivalu Fero Fenič s plakátem letošního ročníku

Prezident festivalu Fero Fenič s plakátem letošního ročníku | Zdroj: ČTK

Temný detektivní příběh z prostředí česko-polského pohraničí uvede na festivalu osobně jeho režisérka, scenárista Štěpán Hulík a představitel jedné z hlavních rolí Miroslav Krobot. Světová premiéra adaptace románu polské autorky Olgy Tokarczukové proběhne v únoru na festivalu Berlinale. Hollandová si v rámci své pražské návštěvy také převezme čestný doktorát od FAMU.

Cenu Kristián za přínos světové kinematografii přijme americký režisér Abel Ferrara, známý svými provokativními snímky kombinujícími žánr noir a erotiku, a kameraman Peter Suschitzký. Festival nabídne přehlídku vybraných filmů obou tvůrců, mezi nimi například poctu italskému klasikovi Pasolinimu s Willemem Dafoe nebo hororovou Pohádku pohádek se Salmou Hayekovou.

V Místě u moře má vše svůj smysl, dokonce i přihlouplý výraz Caseyho Afflecka

Číst článek

Festival také nabídne projekci zrestaurované klasiky Modrý samet režiséra Davida Lynche, kterou si v anketě zvolili čtenáři portálu iDnes.

Příchod nových programových ředitelů Anny Kopecké a Michala Hogenauera přinese i změny do programového schématu festivalu. V sekci Central Park se představí mainstreamové snímky a distribuční premiéry, sekce půlnočních filmů Noční cirkus zase nabídne přehlídku bizarních komedií a krváků.

Hudební nadšenci si přijdou na své v rámci nové sekce Hi-Fi Docs, která uvede výběr dokumentů hudebního charakteru. Poslední z novinek, sekce Masters, seznámí diváky se známými a oceňovanými tvůrci jako je například oscarový režisér Ang Lee.

Bližší program bude znám v polovině března. Samotný festival proběhne od 23. do 31. března v Praze a následně bude pokračovat do regionů.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme