Polák Tusk nejspíš zůstane předsedou Evropské rady. Proti je jen Polsko

Donald Tusk má vysoké šance, že zůstane předsedou Evropské rady, řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza z ČSSD. S velkou pravděpodobností ho podpoří i Česká republika, informoval Prouza po jednání ministrů odpovědných za evropskou problematiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznamuje dohodu o řeckém dluhu

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznamuje dohodu o řeckém dluhu | Zdroj: Reuters

Donald Tusk svůj zájem zůstat ve funkci na další dvouapůlleté období oznámil evropským lídrům minulý týden na summitu na Maltě. Zatím nemá vážného protikandidáta.

„Donald Tusk byl velmi dobrý předseda Evropské rady, staral se o to, aby systém fungoval velmi dobře. Zasloužil by si mít šanci pokračovat," soudí státní tajemník, podle kterého bude o postoji Česka k volbě nového šéfa summitů ještě jednat vláda. Pro Tuska se už vyslovil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Trumpova vláda je hrozbou pro budoucnost EU, napsal Tusk šéfům sedmadvacítky

Číst článek

Jedinou zemí, která bývalého polského premiéra rezolutně odmítá, je jeho domovské Polsko. Tusk byl totiž dlouholetým politickým soupeřem vládní konzervativní stranou Právo a spravedlnost, která stojí v čele polské vlády.

Podle Prouzy ale kvůli tomu konflikt ve visegrádské čtyřce nehrozí. „Základním pravidlem Visegrádu je, že nemusí souhlasit ve všem. Nevidíme důvod, proč by zrovna v tomto Visegrád musel mít nutně společný názor," dodal.

K volbě předsedy Evropské rady není potřeba souhlas všech zemí, ale stačí kvalifikovaná většina. O obsazení postu tzv. unijního prezidenta bude rozhodovat březnový summit Evropské unie. O kandidatuře uvažuje podle tisku dosluhující francouzský prezident Francois Hollande.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme