Armáda udělila povolení ke stavbě ropovodu v Severní Dakotě. Siouxové se cítí ohroženi

Americká armáda informovala Kongres o svém rozhodnutí, že podpoří dokončení kontroverzního potrubí Dakota Access poblíž teritoria obydleného americkými indiány. Ropovod Dakota Acess má spojit americký středozápad s Mexickým zálivem, kde se nachází velké ropné rafinerie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé protestující proti plánované stavbě ropovodů Keystone XL a Dakota Access

Lidé protestující proti plánované stavbě ropovodů Keystone XL a Dakota Access | Zdroj: Reuters

Trump už dříve dekretem oživil ropovod Dakota Access, kterým má být surovina dopravována z nalezišť v Dakotě přes americký středozápad k Mexickému zálivu.

Američtí indiáni z kmene Siuoxů se budou proti výstavbě soudně bránit. Proti stavbě za 3,8 miliardy dolarů (95,5 miliardy Kč) protestovali američtí indiáni z kmene Siouxů v obavě, že jim poškodí zdroje pitné vody. Siouxům také vadí, že stavba zasáhne některá jejich posvátná místa a pohřebiště.

Boj Siouxů proti americké vládě pokračuje. Kvůli stavbě ropovodu ji ženou k soudu

Číst článek

Skoro 1900 kilometrů dlouhý projekt, vedoucí přes čtyři americké státy, je téměř dokončen, zbývá pouze úsek, který křižuje jezero Oahe v Severní Dakotě, který je zároveň zdrojem pitné vody pro siouxskou rezervaci Standing Rock.

„Armáda oznámila, že dokončila hodnocení zbylých částí projektu ropovodu Dakota Access a informovala tak Kongres v úmyslu podpoření dokončení projektu,“ zní tvrzení ozbrojených složek. Stavba tak může pokračovat i přes soukromé pozemky.

Trumpova rozhodnutí přinesou podle odborníků prospěch ropným společnostem, které si stěžují na nedostatečnou kapacitu ropovodů, nutnou pro přepravu suroviny z kanadské provincie Alberta a z amerického státu Severní Dakota na ropné trhy. Odpůrci z řad ochránců životního prostředí proti plánované výstavbě protestovali téměř deset let.

jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme