Starosta, hejtman, senátor. Lidovec Čunek si měsíčně přijde na bezmála čtvrt milionu

Nejlépe placeným politikem v Česku je Jiří Čunek z KDU-ČSL. Senátor, starosta Vsetína a hejtman Zlínského kraje bere každý měsíc téměř 240 tisíc korun. Platem se tak blíží prezidentovi. Čunek už dřív slíbil, že jedno místo opustí, zatím to ale oddaluje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek

Jiří Čunek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

"Jako starosta Vsetína si měsíčně vydělá téměř 62 tisíc korun. K tomu takřka 90 tisíc dostává za hejtmanování ve Zlínském kraji. Jako senátorovi a předsedovi senátního podvýboru pro lidská práva mu navrch stát vyplácí dalších minimálně 135 tisíc korun," vypočítává Mladá fronta Dnes.

"K tomu je nutné připočíst ještě senátorské náhrady za ubytování, trojici asistentek, nábytek, telefony, internet či odbornou literaturu, které však přímo na účet Čunkovi nechodí," dodává list.

Jiří Čunek je senátorem a předsedou podvýboru. Za to mu ze zákona náleží základní plat 71 000 Kč a příplatek 14 500 Kč. Celkově si tak měsíčně přijde bez náhrad na 85 500 korun.

Tři funkce už čtvrt roku

Politik Jiří Čunek vykonává tři funkce už čtvrt roku. Ještě před podzimními krajskými volbami sliboval voličům, že si jako hejtman ponechá post senátora, vzdá se ale starostování ve Vsetíně.

Původně měl skončit v prosinci. Přesný termín ale podle listu teď neví. Čunek řekl, že úřad bude moct s čistým svědomím předat, až město dokončí velké projekty spojené s investicemi do dalších let.

„Kdyby to bylo na mě, odstoupil jsem už v listopadu. Je na mě ale nátlak, abych zůstal,“ uvedl pro Mladou frontu Dnes Čunek.

Opustit některou z funkcí Čunkovi žádný zákon nenařizuje, a to přesto, že může být ve střetu zájmů. Například si tak jako hejtman může udělit dotaci sám sobě jako starostovi.

Mladá fronta Dnes ještě pro srovnání připomíná plat například premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD, který si měsíčně vydělá bez náhrad 190 tisíc. Prezident Miloš Zeman dostává od státu 237 tisíc korun.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme