Průzkum: SPD dotahuje CDU, pomohla jí nominace Schulze proti Merkelové

Podle průzkumu institutu Forsa by němečtí sociální demokraté SPD získali v nadcházejících spolkových volbách 31 procent, to je nejvíc od roku 2012. Za úspěchem strany stojí nominace bývalého předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze na post německého kancléře i fakt, že SPD snižuje náskok na konzervativce Angely Merkelové. Informuje o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová a Martin Schulz

Angela Merkelová a Martin Schulz | Foto: flickr.com, European Parliament, CC BY-NC-ND 2.0, Pietro Naj-Oleari

Průzkum pro magazín Stern a televizní stanici RTL byl publikován zhruba sedm měsíců před federálními volbami v Německu. Od října 2012 jde o vůbec první průzkum zhotovený institutem Forsa, v němž strana SPD získala přes 30 procent.

Konzervativní blok Merkelové, který tvoří Křesťanskodemokratické unie (CDU) a sesterská bavorská strana CSU, ztratil v průzkumu jedno procento a získal 34 procent. SPD naopak v porovnání s předchozím průzkumem získala o pět procentních bodů víc.

Průzkum navíc ukázal, že v případě přímé volby německého kancléře by Angela Merkelová a Martin Schulz získali stejný počet hlasů, a to 37 procent. SPD byla v průzkumech několik let v závěsu konzervativců a volby naposledy vyhrála v roce 2002 pod vedením Gerharda Schrödera.

Martin Schulz je nový kandidát SPD na německého kancléře. Co od něho očekávat?

Číst článek

V pondělí jiný německý průzkum ukázal, že pokud by se volby konaly v ten den, SPD by konzervativce porazila.

„Nevidíme ještě takové odhodlání ke změně, jako jsme viděli v roce 1998, když Gerhard Schröder dokázal získat body i kvůli únavě, která se rozšířila po 16 letech Helmuta Kohla,“ řekl Reuters vedoucí Forsy Manfred Guellner.

Schröder byl německým kancléřem od roku 1998 do 2005. Na konci 90. let ve funkci nahradil Helmuta Kohla, který byl zvolen západoněmeckým kancléřem v roce 1982 a zůstal lídrem i poté, co se země sjednotila v roce 1998.

Podle průzkumu se na třetím místě umístila protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD) s 10 procenty, zatímco Zelení a krajně levicová strana Die Linke získali každý osm procent.

Datum federálních voleb je stanoven na 24. září. Angela Merkelová v úterý zopakovala, že půjde o nejtěžší volby, které kdy zažila. Průzkum na vzorku 2501 lidí se uskutečnil mezi 30. lednem a 3. únorem.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme