Stávková pohotovost zdravotnických odborů: podporují jihomoravské záchranáře, stěžují si na šikanu

Odboráři svazu zdravotnictví a sociální péče vyhlásili celorepublikovou stávkovou pohotovost. Zhruba 30 tisíc členů tím podporuje zaměstnance jihomoravské záchranné služby, kteří dlouhodobě kritizují své vedení. Podle odborů nadřízení záchranáře šikanují a přetěžují. Vadí jim taky časté kontroly. Odboráři požadují také odchod ředitele jihomoravské záchranky Milana Klusáka. Ten odstoupit nehodlá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sanitka, ilustrační foto

Sanitka, ilustrační foto | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková připomněla, že za pravdu dala zaměstnancům i kontrola krajského úřadu. „Potvrdila, že zaměstnavatel má neplatné pracovněprávní předpisy, že je tam diskriminace v odměňování, že byly zaměstnancům neoprávněně udělovány výtky za pracovní pochybení, která nenastala,“ vyjmenovala Žitníková.

Kraj i vedení jihomoravské záchranné služby kritiku odmítají. Stávkovou pohotovost vnímají jako nátlak, nicméně jsou připraveni s odbory jednat. Odboráři požadují i odchod ředitele jihomoravské záchranky Milana Klusáka. Ten to považuje za vydírání ze strany odborů a odstoupit nehodlá.

„V tuto chvíli nevidím nutnost, abych já sám odstoupil. Nechme prostor k tomu, ať se jedná, a je i na zřizovateli, aby se rozhodl, jakým způsobem chce v této věci pokračovat. Já jsem byl jmenován radou Jihomoravského kraje a ta má právo mě kdykoli odvolat. Vyčkejme na to, jaké kroky vedení kraje v této záležitosti podnikne,“ říká Klusák.

Stávková pohotovost tamních záchranářů platí od loňského července. Požadují odchod ředitele a chtějí o situaci jednat s hejtmanstvím. Podle něj by ale spor měl vyřešit prostředník.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme