Proslavil se v bitvě o doněcké letiště. Hrdinu proruských separatistů Giviho zabila exploze

Jeden z obávaných velitelů proruských separatistů na východě Ukrajiny Michail Tolstych, známý jako Givi, byl ve středu zabit při explozi ve své pracovně v Doněcku. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na jeho spolupracovníky. Givi proslul v krvavé bitvě o doněcké letiště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velitel proruských separatistů Michail Tolstych, známý jako Givi,během vojenské přehlídky v Doněcku.

Velitel proruských separatistů Michail Tolstych, známý jako Givi,během vojenské přehlídky v Doněcku. | Zdroj: Reuters

„Dnes ve 4:12 SEČ zahynul v důsledku teroristického činu hrdina Doněcké lidové republiky Michail Tolstych, známý jako Givi. Jde o pokračování teroristické války, kterou zahájila kyjevská vláda proti obyvatelům Donbasu," sdělily zdroje ze samozvané Doněcké lidové republiky.

Pracovnu pětatřicetiletého doněckého rebela zasáhl výbuch a následný požár.

Tolstych byl velitelem praporu Somali a proslul v krvavé bitvě o doněcké letiště. Na videozáznamu z roku 2015 byl zachycen, jak slovně a fyzicky napadá zajaté ukrajinské vojáky, uvedla agentura AFP.

Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, označil Tolstychovu smrt za pokus o "destabilizaci situace" na východní Ukrajině poté, co v oblasti minulý týden zesílily boje, jež si vyžádaly přes 33 lidských životů.

Tolstychova smrt přichází poté, co byl loni v říjnu zabit jiný povstalecký velitel a jeho blízký kolega Arsen Pavlov, přezdívaný Motorola, připomněla agentura AP.

Proruští separatisté přišli o jednoho z vůdců. V Donbasu zemřel při výbuchu auta

Číst článek

Východem Ukrajiny zmítá již téměř tři roky konflikt mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, které podle Kyjeva podporuje Rusko. V bojích podle OSN přišlo o život více než 9800 lidí a dalších 1,5 milionu lidí před válkou uprchlo ze svých domovů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme