Země na ‚balkánské trase‘ se bojí další uprchlické vlny. Středoevropské státy chystají rezervní plán

Středoevropské země chtějí mít rezervní plán pro případ silnějšího přílivu migrantů. Připravují proto analýzu, jak by na omezení migrace mohly spolupracovat s balkánskými státy. Zástupci zemí z takzvané balkánské uprchlické trasy a zemí Visegrádské čtyřky to ve středu potvrdili na schůzce ve Vídni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mráz a sníh trápí uprchlíky v Srbsku

Mráz a sníh trápí uprchlíky v Srbsku | Zdroj: Reuters

Na jednání do rakouské metropole přijeli i zástupci zemí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC), Českou republiku zastupoval náměstek ministra obrany Jakub Landovský.

Balkánská migrační trasa se uzavřela před necelým rokem, podle rakouského ministra obrany Hanse Petra Doskozila ale stále není zcela neprůchozí.

Tvrdí, že v Rakousku požádalo během ledna o azyl 1500 migrantů a to je podle něj důkazem, že dosavadní opatření dostatečně nefungují. Odhaduje se, že od roku 2015 do loňského uzavření trasy prošlo touto cestou kolem 700 tisíc migrantů.

Připravovaný akční plán má být zatím zálohou pro případ, že by se situace zhoršila a nefungovala ani dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem o přijímání běženců. Bezpečnostní analytici z jednotlivých států mají dokument připravit do začátku května.

Běženci nyní míří do Evropy přes Středozemní moře. Rakousko uvedlo, že uzavře Brennerský průsmyk na hranicích s Itálií tehdy, když Řím nebude schopen se s přívalem běženců vypořádat. Klíčový průsmyk, kterým vede dálnice i železnice, je nadále otevřený.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme