Britští poslanci povolili vládě zahájit brexit, zamítli všechny pozměňovací návrhy

V původní podobě, tedy bez pozměňovacích návrhů, schválili večer členové britské Dolní sněmovny zákon o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy. Na cestě ke spuštění procedury brexitu tak už chybí jen souhlas horní komory britského parlamentu a podpis královny Alžběty II.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brexit

brexit | Foto: Fotobanka Pixabay

Jeden z nejvýznamnějších zákonů v britské poválečné historii prošel v poměru 494 ku 122 hlasům. Pokynu svého předsedy, Jeremyho Corbyna, aby hlasovali pro vládní návrh, se vzepřelo 52 labouristů. Z Konzervativní strany se proti brexitu vyslovil jediný poslanec, ex-ministr Ken Clarke.

Britský parlament dostane šanci hlasovat o brexitu. Bude se řešit dohoda s Evropskou unií

Číst článek

Předseda liberálních demokratů Tim Farron si myslí, že premiérka Mayová dostala od Konzervativní strany i od většiny Labour Party „bianko šek“ k provedení tzv. tvrdé varianty brexitu. Ta přitom podle Farrona nebyla loni v červnu během unijního referenda na hlasovacím lístku.

Poslanci postupně odmítli všechny pozměňovací návrhy, včetně např. toho, aby londýnská vláda jednostranně garantovala občanům členských států EU právo v Británii zůstat i po brexitu. Kabinet argumentoval tím, že chce legislativní normu schválit v co nejúspornější podobě.

Britská vláda zveřejnila 'Bílou knihu brexitu' - odhaluje další detaily odchodu země z EU

Číst článek

Někdejší první skotský ministr Alex Salmond ze Skotské národní strany si pro Sky News postěžoval, že vláda protlačila zákon sněmovnou jako parní válec bez patřičné rozpravy ve třetím čtení. Podle Salmonda je to u takto důležitého zákona pobuřující. Normu začnou 20. února posuzovat členové Sněmovny lordů, kteří by o ní měli rozhodnout 7. nebo 8. března. Premiérka Mayová by článek 50 Lisabonské smlouvy mohla aktivovat hned vzápětí - 9.března na bruselském summitu Evropské unie.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme