Rumunský kabinet ustál hlasování o nedůvěře. 'Vydržíme! Neodejdeme!' skandovali protestující

Rumunská vláda ve středu ustála v parlamentu hlasování o nedůvěře, které vyvolala opozice. Koaliční kabinet sociálních demokratů a liberálů se mohl spolehnout na více než 60procentní většinu v zákonodárném sboru. Vláda čelí kritice za to, že se pokusila omezit trestní postih některých korupčních činů. Pod tlakem série demonstrací za účasti statisíců lidí už v neděli ustoupila od svého záměru upravit trestní zákoník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní protesty v Rumunsku kvůli nařízení legalizujícím korupci

Protivládní protesty v Rumunsku kvůli nařízení legalizujícím korupci | Zdroj: ČTK

Premiér Sorin Grindeanu před hlasováním projevil odhodlání setrvat v čele vlády. „Máme povinnost vůči důvěře veřejnosti získané u uren, máme povinnost nadále vládnout," řekl Grindeanu.

Nedůvěru vládě nakonec vyslovilo 161 poslanců, osm jich hlasovalo proti a 33 se hlasování zdrželo. Většina vládních poslanců opustila během hlasování jednací sál. Aby vláda padla, muselo by jí nedůvěru vyslovit 232 zákonodárců.

Ve hře je nyní demise ministra spravedlnosti Florina Iordacheho, kterou ale o den dříve prezident Klaus Iohannis označil za nedostatečnou. Hlava státu, která vládu obvinila z odpovědnosti za politickou krizi, do níž se země v posledních týdnech dostala, si ale ani sama pád kabinetu nepřála.

V rozhovoru s agenturou AP Iohannis řekl, že boj proti korupci v Rumunsku odhaluje „ošklivou tvář politiky". Zároveň pochválil rumunské občany, že proti záměru vlády neváhali v hojném počtu a dlouho protestovat. „Byl jsem překvapen velikostí davů. Mít přes 200 tisíc lidí na (bukurešťském) Vítězném náměstí je něco neobyčejného," prohlásil.

Rumunský prezident Klaus Iohannis | Foto: ČTK/AP

V Rumunsku se v posledních týdnech konaly rozsáhlé demonstrace. V neděli, kdy po celé zemi demonstrovalo přes půl milionu lidí, vláda návrh stáhla. Návrh měl zrušit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení.

Rumunský prezident vyplísnil vládu: Zachovali jste se jako bázlivý sebevrah, teď se musíte vzchopit

Číst článek

Navzdory hustému sněžení se i ve středu, devátý den v řadě na Vítězném náměstí, kde sídlí vláda, sešlo několik tisíc lidí. Podle agentury Reuters jich bylo asi 5000, rumunský server Digi 24 odhadl účast až na osm tisíc. „Vydržíme! Neodejdeme!" skandovali protestující.

Stejně jako v uplynulých několika dnech se před sídlem prezidenta sešli příznivci vlády. Bylo jich asi dvě stě. Prezident za nimi nakrátko přišel, demonstranti s ním ale podle agentury Reuters odmítli diskutovat.

Protivládní protesty v Rumunsku kvůli nařízení legalizujícím korupci | Foto: ČTK/AP

Grindeanua ve středu opět podpořil předseda sociálních demokratů Liviu Dragnea, který už v pondělí dal najevo, že nevidí důvod, proč by kabinet měl rezignovat. Dragnea má podle mnohých kritiků na chod Grindeanuovy vlády rozhodující vliv.

Právě Dragnea byl jedním z politiků, na které mířil hněv demonstrantů. Soud jej totiž v minulosti pravomocně odsoudil za volební podvody a podplácení. Nyní čelí obvinění ze zpronevěry státních peněz. Dekret, který vláda v neděli odvolala, by Dragneaův proces zastavil.

Grindeanuova vláda svůj záměr zrušila, chce ale vypracovat nový návrh zákona, který tentokrát předloží k posouzení parlamentu.

Ústavní soud dnes zamítl dvě ze tří stížností, které kvůli spornému vládnímu nařízení obdržel. Šlo o stížnost prezidenta Iohannise a úřadu pro dohled nad justicí CSM. Premiér podle soudu v zásadě nepřekročil své pravomoci. Podstatou třetí stížnosti, o které bude soud rozhodovat ve čtvrtek, není dekretu samotný, ale to, zda byly naplněny podmínky pro jeho přijetí ve zrychleném řízení. Podal ji rumunský ombudsman Victor Ciorbea.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme