Keňanka na sněhu. Nejsem žádný exot, říká Simaderová, na MS má vlastní fanklub

Mistrovství světa ve Svatém Mořici má nečekanou hvězdu. Narodila se kousek od rovníku, ale nebojí se rychlostních disciplín a jednou může být první lyžařskou medailistkou tmavé pleti. Na šampionátu ve Švýcarsku má Sabrina Simaderová vlastní fanklub a při své premiéře v superG vlastně porazila olympijské medailistky Lindsey Vonnovou nebo Annu Veithovou, které na rozdíl od Keňanky nedojely do cíle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sabrina Simaderová

Sabrina Simaderová | Zdroj: Reuters

„Můj nevlastní otec má v Hansbergu vlek, kde jsem se učila od tří let lyžovat, takže nejsem žádný exot. Leda naopak pro lidi doma v Keni, kteří sníh nikdy neviděli a je pro ně těžké tenhle sport vůbec pochopit. Třeba můj dědeček vždycky říká, že lyžování musí být hrozně nebezpečné,“ vypráví 18letá reprezentantka Keni Sabrina Simaderová.

MS lyžařů provází těžké pády, zraněné převáží do nemocnic dvojice vrtulníků

Číst článek

Narodila se kousek od Mombasy, ale ve třech letech se s matkou přestěhovala na dohled Lipenské přehradě - do města Sankt Johann am Wimberg asi 15 kilometrů od české hranice. Už jako malá tam na lyžích senzačně porážela své vrstevníky a teď bydlí a trénuje ve Štýrsku.

„Moc mě to baví a příští rok chci jet za Keňu na olympijských hrách - tak jako v minulosti běžec na lyžích Philip Boit. Znám ho osobně - je s ním zábava a hodně mě toho naučil,“ vyhlíží lyžařka příští rok, ve kterém se zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu.

Už ve Svatém Mořici ale má svůj hlučný fanklub. Fandí ji Rakušané s na lyžování netradiční keňskou vlajkou. Fanoušek Gerhart vysvětluje, jak je u nich doma tahle teprve 18letá Afričanka populární. Je mladá, má talent a podle Gerharta je otázkou času, kdy se umístí mezi nejlepšími třiceti.

Při zdejší premiéře na mistrovství světa jí k tomu chybělo ještě hodně - víc než pět sekund. Na vítěznou Rakušanku Schmidhoferovou ztratila téměř 9 sekund, ale ve výsledkové listině byla například před Lindsey Vonnovou, která superG nedojela.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme