Zavřít největší uprchlický tábor světa a vrátit běžence do vlasti? Protiústavní, rozhodl soud

Keňský nejvyšší soud ve čtvrtek jako protiústavní zrušil vládní rozhodnutí uzavřít největší uprchlický tábor na světě Dadáb. Odmítl také, aby z něj bylo více než 200 000 běženců navráceno zpět do sousedního Somálska. Vláda považuje přeplněný Dadáb za bezpečnostní riziko a chtěla jej původně vyklidit již loni v listopadu. Po mezinárodním tlaku ale uzavření odložila o půl roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keňský Dadáb: největší uprchlický tábor na světě.

Keňský Dadáb: největší uprchlický tábor na světě. | Foto: UNHCR/ACNUR Américas

Soud označil vládní rozhodnutí za nezákonné, protiústavní, diskriminační a odporující mezinárodním dohodám, které chrání uprchlíky před navracením do konfliktních zón. Vláda podle justice neprokázala, že by Somálsko bylo bezpečnou zemí, do níž by mohli být běženci odesláni, uvedla agentura AP.

Soud tak vyhověl stížnosti podané Keňskou národní komisí pro lidská práva (KNCHR) a keňskou nevládní organizací, napsala agentura AFP.

Nezletilí uprchlíci jsou terčem islámských extremistů. Verbují je ještě před cestou do Evropy

Číst článek

Vláda tvrdí, že Dadáb využívají somálští islamističtí ozbrojenci z milic Šabáb, kteří zasahují i keňské cíle a údajně z tábora plánovali tři rozsáhlé teroristické útoky.

Záměr urychleně tábor uzavřít kritizovaly v minulosti organizace na ochranu lidských práv jako Amnesty International a Human Rights Watch. Podle nich Nairobi nutí Somálce vrátit se do sousední nebezpečné země a některé prý i násilně vysídluje. O odklad uzavření Dadábu žádal i Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Šabáb napojený na globální teroristickou síť Al-Káida usiluje v Somálsku o svržení prozápadní vlády a zavedení islámského práva šaría. Útoky proti cílům v Keni milice označují za odplatu za keňskou účast v mezinárodní misi, která se Šabábem v Somálsku bojuje.

Keňský Dadáb: největší uprchlický tábor na světě. | Foto: UNHCR/ACNUR Américas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme