Výbuch v jaderné elektrárně na severu Francie: únik radioaktivity nehrozí, požár je pod kontrolou

Jaderná elektrárna v severofrancouzském Flamanville ohlásila explozi. K výbuchu došlo ve čtvrtek kolem 10 hodin dopoledne, a to mimo nukleární zónu, infomuje s odvoláním na policii server Ouest France. Radioaktivní únik proto nehrozí, pět osob však při požáru utrpělo lehčí otravu. Oheň už je pod kontrolou, potvrdil provozovatel elektrárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komplex jaderné elektrárny ve Flamanville.

Komplex jaderné elektrárny ve Flamanville. | Foto: Google Earth

Výbuch a následný požár zasáhl strojovnu v centrále, odehrál se tedy mimo nukleární zónu, potvrdila France Ouest prefektura. Později upřesnila, že příčinou byl elektrický zkrat.

Přesto byl z bezpečnostních důvodů pozastaven provoz reaktoru 1, informuje stanice RTL. Druhý reaktor je stále v provozu.

'Byl jsem spotřební zboží.' Japonec pomáhal ve Fukušimě, teď trpí leukémií a chce spravedlnost

Číst článek

Pět osob během nehody utrpělo lehčí otravu, jinak nebyl nikdo zraněn. Společnost EDF Energy, která zařízení provozuje, už potvrdila, že požár se podařilo dostat pod kontrolu a nehoda si nevyžádala žádné oběti na životech. Nehrozí ani bezpečnostní či ekologické riziko, ubezpečila veřejnost.

Komplex elektrárny se skládá ze dvou reaktorů z 80. let a třetího, který je kvůli odkladům stále ve výstavbě a proti němuž protestovaly stovky lidí, uvedl Independent. Reaktor má být spuštěn až v roce 2018, jeho výstavba přišla už na 10,5 miliard eur.

Elektrárna se nachází na poloostrově Cotentin v severozápadní Francii, 25 kilometrů od města Cherbourg.

ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme