Čechům vězněným v Turecku hrozí až 15 let. Prokurátor je obvinil ze členství v teroristické organizaci

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase, které zadržely turecké úřady loni v listopadu, obvinil turecký prokurátor z členství v teroristické organizaci. Za to jim hrozí 7,5 až 15 let vězení, upozornil portál info.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas na záběrech z policejní stanice

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas na záběrech z policejní stanice | Foto: Policie ve městě Şırnak, Mete Sohtaoğlu

Žalobce Mehmet Patlak tvrdí, že hlavní důkazy proti Všelichové a Farkasovi jsou fotografie a zvukové nahrávky z jejich mobilních telefonů, informovalo info.cz. Turci také tvrdí, že u nich při zatčení našli součást pušky pro odstřelovače.

Navíc podle obžaloby oba Češi používali na sociálních sítích pro komunikaci s Kurdy krycí jména. Farkas je prý Serxwebun Botan a Všelichová je Zelane Botan. Podílet se také měly na otevření kanceláře kurdské YPG v Praze.

Dvojici Čechů zadržených v Turecku přeložili do jiné věznice. Běžný postup, tvrdí ministerstvo zahraničí

Číst článek

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase zadržela turecká policie letos v listopadu u hranic s Irákem. Podezřívá je z napojení na teroristickou organizaci YPG. Tuto skupinu ale západní státy nepovažují za teroristickou, ale za kurdské bojovníky bojující s Islámským státem.

Mám dobrý dojem, dějí se vstřícné kroky, řekl Zaorálek

Přátele obou zadržených tvrdí, že Všelichová a Farkas chtěli v oblasti naopak vybudovat polní nemocnici. I zadržení Češi podle tureckého deníku Milliyet tvrdí, že jsou pouze aktivisté, kteří se snažili do oblasti dostat humanitární pomoc.

Turci nedávno oba zadržené přesunuli z věznice v provincii Sirnak na jihu země do města Van. Podle jejich advokáta za přesun můžou kapacitní důvody.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v polovině prosince v Turecku jednal o propuštění Všelichové a Farkase. „Mám dobrý dojem. Už v této chvíli se dějí vstřícné kroky. Rodina bude moci navštívit vězněné a z turecké strany vidím určitou ochotu a vstřícnost dělat kroky, které nejsou v rozporu s právním řádem a těm občanům usnadňují situaci,“ řekl tehdy novinářům.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme