Stíhací jízda za medailí nevyšla. Smíšená štafeta biatlonistů skončila sedmá

Česká smíšená štafeta skončila na úvod mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu sedmá. Z bojů o medaile ji vyřadila druhá střelba Evy Puskarčíkové, která musela na dvě trestná kola. Zlatou medaili berou Němci, kteří vyhráli před druhou Francií a třetím Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonistka Eva Puskarčíková na střelnici v Anterselvě

Biatlonistka Eva Puskarčíková na střelnici v Anterselvě | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Čeští reprezentanti jednu příčku neobhájili loňské šesté místo ze šampionátu na Holmenkollenu. Gabriela Koukalová a Ondřej Moravec jeli skvěle, jenže Michal Krčmář nestačil největším hvězdám a velkou ztrátu nabrala česká štafeta hned na prvním úseku.

Eva Puskarčíková rozjela štafetu jistě. Bleskurychlou první střelbou smazala drobnou ztrátu z úvodního kola a odjížděla na pátém místě v kontaktu s nejlepšími.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na všechny české závodníky čekal po dojezdu smíšené štafety reportér ČRo David Nyč

Při druhé střelbě ale selhala. Po pěti ranách ji zbyly tři netrefené terče a novicka ve smíšené štafetě nezvládla ani dobíjení. Musela na dvě trestná kola a nabrala minutovou ztrátu. Gabriela Koukalová přebrala pomyslný štafetový kolík na 21. místě.

"Možná jsem to neunesla psychicky. Na trati jsem se cítila docela dobře, ale jak nespadly první a druhá rána, tak se rozklepaly nohy a nedala jsem to. Hrozně mě to mrzí," zalitovala Eva Puskarčíková.

Jenže biatlonistka z Jablonce předvedla na druhém úseku nejrychlejší ženský čas celého závodu. Lehce se zdržela pouze při jednom dobíjení na druhé střelbě, přesto s každým mezičasem posouvala českou sestavu výš a výš, až se usadila v elitní desítce.

"Co zbývalo. Nechala jsem tam úplně všechno, i to, na co jsem neměla. Stihla jsem se potkat s Evičkou a je mi jí moc líto," podpořila svou méně úspěšnou kolegyni.

V posledním kole Gabriela Koukalová přeběhla Tiril Eckohoffovou a předávala jako osmá se 40 sekundovou ztrátou na silné vedoucí trio Francie, Itálie a Německo. Jako první předávala Laura Dahlmeierová před Marií Dorinovou-Habertovou a Dorotheou Wiererovou.

Ondřej Moravec se většinu svého úseku držel na devátém místě, startovním polem ale výrazně zamíchala šestá střelba závodu. Za bezchybným Němcem Peifferem odvezli na trestná kola své štafety Nor Bö a Francouz Fillon Maillet.

Moravec musel sice dvakrát dobíjet a najednou byl šestý, se ztrátou pouhých šesti vteřin na třetí Francii. Nejstarší člen české štafety byl na druhém úseku druhý nejrychlejší.

"Když jsem střílel stojku, tak se strašně chybovalo. A nula na odchod, ta píše," věříl Ondřej Moravec v medaili.

Finišman Michal Krčmář přebíral štafetu v kontaktu se třetím místem. Bronzovou příčku ale držela hvězda hvězd – Martin Fourcade. Zbylým v trojici byl Rus Anton Šipulin. Oba „Bimbovi“ během prvního kola ujeli a ještě větší náskok si udělali bezchybnou ležkou, zatímco Čech musel jednou dobíjet.

Osmou střelbu skvěle zvládl Simon Schempp a dojel si pro německé zlato, Ital Windisch naopak před sebe pustil dvojici Fourcade, Šipulin, která si to v závěrečném kole rozdala o stříbro. Na cílové rovince byl lepší Francouz.

Michal Krčmář na poslední střelbě dvakrát chyboval a bojoval se Svendsenem a Lindströmem o šesté místo, Nora porazil, Švéda ne a česká štafeta skončila sedmá.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme