„Francie vždy na prvním místě,“ slibuje Marine Le Penová

Předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová, která sama čelí problémům s neprůhledným nakládáním s náhradami europoslanců z její strany, mezitím oficiálně zahájila prezidentskou kampaň. Přislíbila, že Francie bude „vždycky na prvním místě“. Le Penová dále uvedla, že pokud zvítězí, osvobodí zemi od "tyranie globalizace, islámského fundamentalismu a Evropské unie,“ čteme na serveru britského deníku Guardian.

Le Penová ve svém vystoupení nikterak nezastírala inspiraci úspěšným tažením amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Od Ameriky po Itálii, od Rakouska k Velké Británii, lidé se probouzejí a historie mění směr. A dějiny jsou na naší straně,“ ujistila Le Penová své sympatizanty.

Předvolební program Le Penové téměř postrádá makroekonomické prognózy a „jízdní řád“ konkrétních kroků sebevědomé političky. Podle Guardianu z něj však jasně vyplývá, že předsedkyně Národní fronty hodlá vyvést Francii z eurozóny. A pokud Evropská unie nebude souhlasit s proměnou ve volný svazek států bez společné měny a s přísnou pohraniční kontrolou, Le Penová uspořádá referendum o odchodu Francie z unie.

Le Penová slibuje patnáct tisíc nových policistů

Případná vláda Le Penové prý také zdaní zboží z dovozu a bude regulovat pracovní smlouvy uzavřené s cizinci. Sníží věk odchodu do důchodu, navýší sociální dávky a zredukuje daně. Rázně omezí migraci, deportuje ze země ilegální migranty, přitvrdí v boji proti zločinnosti a v zájmu posílení bezpečnosti povolá do služby patnáct tisíc nových policistů.

Donald Trump

Le Penová při prezentaci své strategie zdůraznila, že islámský fundamentalismus je "knutou", pod níž Francie už dále žít nemůže. Muslimské šátky a závoje, mešity a veřejné modlitby jsou podle ní kulturní hrozbou, kterou "žádný Francouz hájící svou důstojnost nemůže přijmout.“

Navrácení vlastenectví

„Finanční a islamistická globalizace jdou ruku v ruce,“ tvrdí Le Penová. Cílem těchto dvou ideologií je podle jejího soudu srazit Francii na kolena. „Francouzům bylo ukradeno jejich vlastenectví a oni v tichosti trpí. Rozdíl mezi levicí a pravicí je překonán, teď jde o střet vlastenců s globalisty,“ prohlásila dcera zakladatele Národní fronty Jean-Marie Le Pena v lyonském kongresovém centru.

Bez zmínky o konkrétních jménech se také pustila do svých rivalů, kteří prý, bez ohledu na politické zaměření, hájí jen zájmy bohatých elitářů. „Jediným kandidátem lidu jsem já,“ ujistila Francouze uchazečka o prezidentské křeslo Marine Le Penová. Tolik britský deník Guardian.

autor: smi
Spustit audio