Wikipedie vyřadila ze zdrojů britský bulvár Daily Mail. Je nespolehlivý a senzacechtivý, tvrdí

Internetová encyklopedie Wikipedie zakázala zdrojovat informace odkazy na články britského bulvárního listu Daily Mail. Ten si prý dostatečně neověřuje informace, je značně nespolehlivý a také senzacechtivý. Zákaz se dotkne i tisíců již vytvořených hesel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Wikipedie

Logo Wikipedie | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, throwthedamnthing

Zákaz je výsledkem delší diskuse mezi editory a zástupci Wikimedia Foundation, která internetovou encyklopedii vlastní. Ta funguje na bázi komunity dobrovolníků. Vytvářejí nová hesla, editují a aktualizují ty stávající. O problematice faktů v článcích Daily Mailu diskutovali už od roku 2015.

Nyní pro anglickou verzi encyklopedie padlo konečné rozhodnutí. Wikipedie oznámila, že není důvod nadále používat jako zdroj Daily Mail, zvlášť v případě, pokud existují jiné důvěryhodnější zdroje.

Wikipedie rozjíždí program, který má naučit děti kritickému myšlení

Číst článek

Editoři nyní dostanou příkaz, aby se už v nových článcích odkazy na Daily Mail neobjevovaly. Wikipedie si stanovuje, že by hesla v ní měla být založená na důvěryhodných zdrojích a že text není jednostranně zaměřený, ale věnuje se i menšinovým názorům. Pokud tedy nebudou k dispozici žádné důvěryhodné zdroje, není prý důvod, proč by mělo takové heslo na Wikipedii existovat.

Již stávající hesla, která jsou založena na informacích z Daily Mail, nečeká smazání, alespoň ze začátku ne. Nemůžou ale ani zůstat v současném stavu. Wikipedie proto žádá dobrovolníky, aby odkazy na Daily Mail zkontrolovaly a pokud možno je nahradily jinými zdroji. Nebude to jednoduchá práce, takových odkazů je totiž na Wikipedii asi 12 000. Vedení Daily Mailu se k celé situaci zatím nevyjádřilo.

Britský list ale není jediný, který je v hledáčku editorů. Pravidelně také upozorňují na nesrovnalosti ve faktech u dalších médií, například u televizí Russia Today a Fox News.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme