Británie přijme jen zlomek z plánovaných 3000 dětských uprchlíků. Nechce pobízet pašeráky

Britský kabinet nečekaně zastavil program přijímání osamocených dětských uprchlíků. Podle ministryně vnitra byla iniciativa nežádoucím lákadlem a nahrávala převaděčským gangům. Místo plánovaných 3000 dětských běženců jich tak Spojené království přijme jen 350.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětští uprchlíci v utečeneckém táboře Idomeni

Dětští uprchlíci v utečeneckém táboře Idomeni | Zdroj: Reuters

Za necelý měsíc tak má skončit plán, který prosadil labourista lord Dubs, jedno z dětí, jež z Československa zachránil sir Nicholas Winton.

Ministryně vnitra Amber Ruddová obhajovala v Dolní sněmovně své rozhodnutí tím, že souběžně pokračují jiné vládní programy, které pomáhají tisícům dětských uprchlíků. „Působí to jako pobídka. Povzbuzuje to pašeráky lidí," uvedla.

Nad krokem vlády vyjádřil smutek a šok arcibiskup z Canterbury, Justin Welby.

Podle labouristické poslankyně Yvette Cooperové se vláda obrací k nejzranitelnějším dětem zády. Je přesvědčena, že vláda Theresy Mayové svým postojem vrací dětské uprchlíky do rukou převaděčů a vystavuje je znovu nebezpečí sexuálního násilí, prostituce a novodobého otroctví.

Británie už přijala zhruba 200 migrantů z řad dětí a mladistvých, přijme jich tedy ještě 150 a následně program ukončí. O přijetí 3000 nezletilých migrantů bez doprovodu rodičů rozhodla ještě předchozí vláda premiéra Davida Camerona.

Podlézání Trumpovi, zní kritika

Podle poslankyně Skotské národní strany (SNP) Joanny Cherryové se kabinet premiérky Theresy Mayové tímto krokem v době, kdy chce tváří v tvář brexitu zlepšit vztahy s USA, chce přiblížit kontroverzní politice amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Britští vládní konzervativci už loni odmítli návrh, jenž měl přijetí 3000 dětských uprchlíků, kteří uvázli bez doprovodu na různých místech Evropy, vládě nařídit. S návrhem přišel labouristický zákonodárce Alfred Dubs, který byl jedním ze šesti stovek židovských dětí z Československa, které koncem 30. let před nacisty zachránil Nicholas Winton.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme