Ester Ledecká, snowboardistka

9. únor 2017

Ester Ledecká je úspěšná česká snowboardistka a lyžařka. Na snowboardu se dvakrát stala mistryní světa v alpských discplínách a dvakrát také vyhrála Světový pohár, na lyžích se prokousává mezi elitu, zatím skončila v závodě Světového poháru nejlépe na 13. místě.

Narodila se v Praze 23. března 1995 do známé umělecko-sportovní rodiny. Její otec Janek je hudebník, zpěvák a skladatel, autor hitů jako Pěkná, pěkná, pěkná nebo muzikálu Hamlet, bratr Jonáš kreslí komiksy a děda Jan Klapáč získal v éře bratří Holíků na hokejovém mistrovství světa celkem sedm medailí včetně jedné zlaté.

Možná i proto se u Ester projevil talent opravdu brzo. Závody začala vyhrávat už v pěti letech.

Podle trenérů Tomáše Banka a Ericha Pramsohlera je jejich svěřenkyně sportovní fanatičkou, která si libuje v závodech i trénincích, ze kterých se jí obvykle nechce domů. Kromě toho pravidelně cvičí, aby předcházela zraněním. V létě si občas zahraje beachvolejbal nebo jde na kickbox. Naopak nesnáší lenošení.

Na olympijských hrách startovala Ester Ledecká zatím jednou a to na snowboardu. V osmnácti letech skončila v Soči šestá v paralelním slalomu a sedmá v paralelním obřím slalomu. V programu her pro rok 2018 zůstal pro snowboarding jen paralelní obří slalom. V Koreji bude ale Ledecká závodit i na lyžích.

Radiožurnál sledoval její přípravu na ZOH 2018 a rok života před olympiádou. Na co si dokáže kromě sportu udělat čas? A jak ji vnímají její soupeřky?

autor: mjp
Spustit audio