Bartošovi hrozí tři roky. Obžaloba ho viní z podněcování nenávisti a schvalování genocidy

Státní zástupce obžaloval předsedu krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše. Za popírání a schvalování genocidy, podněcování nenávisti a hanobení národa mu hrozí až tři roky vězení. Případem se bude zabývat Obvodního soudu pro Prahu 1. Bartoš podle policie v knihách a projevech úmyslně podněcoval k nenávisti vůči Židům, obdobně si počínal i vůči imigrantům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební speciál Radiožurnálu IV, Adam B. Bartoš ze strany Ne Bruselu

Předvolební speciál Radiožurnálu IV, Adam B. Bartoš ze strany Ne Bruselu | Foto: Filip Jandourek

Předseda krajně pravicové Národní demokracie Bartoš byl obviněn loni v dubnu. Na stránkách své strany tehdy uvedl, že mu policie zabavila dokumenty a provedla domovní prohlídku u něj doma i v sídle strany.

„V rámci zmiňované realizace provedli kriminalisté domovní prohlídku a prohlídku jiných prostor, a to na základě příkazu vydaného příslušným soudem, při těch zajistili celou řadu tiskovin, jiných písemností a datových nosičů," řekl tehdy mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Bartoš akci už dříve označil za politický proces, který má zastrašit Národní demokracii a její sympatizanty. „Na policii jsem slíbil, že nebudu páchat další činy. Nevyměkl jsem, já jsem totiž nikdy nic nespáchal," řekl loni v květnu na demonstraci Národní demokracie. Dodal, že svých slov ani činů nelituje a nikdy z nich nic neodvolá a tlaku neustoupí.

Bartoš byl už loni v říjnu nepravomocně potrestán roční podmínkou za své loňské počínání u pomníčku Anežky Hrůzové, zavražděné v roce 1899. U hrobu Bartoš s někdejším místopředsedou strany Ladislavem Zemánkem zanechali ceduli, na kterou mimo jiné napsali: „Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena." U Zemánka soud od potrestání upustil.

Z vraždy Hrůzové byl obviněn a poté za ni odsouzen Žid Leopold Hilsner. Případ vyvolal vlnu antisemitismu, známou jako hilsneriáda, proti níž bojoval i Tomáš Garrigue Masaryk.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme