Pytláci mu rozpárali hlavu. Brutální útok nosorožec přežil, návrat do divočiny bude ale těžký

REPORTÁŽ (Video v článku). Brutalita pytláků nosorožců nezná mezí, rohy jim odsekávají i zaživa. Některá zvířata přesto tyto útoky jako zázrakem přežijí. Příběh jednoho z nich zachytil v Jihoafrické republice zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš. Osmiletý samec Sanya se s rozpáranou hlavou toulal buší ještě dva týdny, než se mu dostalo pomoci. Rány se hojí zázračně rychle, přesto ještě nemá vyhráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pytláci nosorožci poté, co ho postřelili, sekerami vysekali oba rohy a jejich konce ještě vybrali ostrými háky.

Pytláci nosorožci poté, co ho postřelili, sekerami vysekali oba rohy a jejich konce ještě vybrali ostrými háky. | Foto: Robert Mikoláš

Pytláci divokou zvěř v Africe doslova decimují. K nejohroženějším patří nosorožci dvourozí, jejichž počet poklesl za uplynulých 40 let o 95 procent. Dnes jich tak hlavně v rezervacích žije už jen něco málo přes 3000 a ohrožen je i nosorožec tuponosý. Pytláci je pronásledují kvůli rohům, které zvířatům často usekávají ještě zaživa.

"Pomalu se blížíme k ohradě z mohutných kůlů. Snažíme se opatrně našlapovat, přesto podrážděná reakce přichází velmi rychle. Ještě že nás od třítunového, zlostně funícího kolosu odděluje pevná dřevěná ohrada," popisuje autor reportáže Rober Mikoláš scénu, kterou můžete vidět i ve videu v tomto článku.

Lidi nenávidí

Můj průvodce, strážce parku Theo Potgieter, mi vysvětluje, že nosorožec, kterému dali jméno Sanya, má důvod být hodně rozzlobený. „Doslova nenávidí lidi, protože právě lidé mu způsobili nepředstavitelné utrpení,“ vypráví.

Při pohledu na statného osmiletého samce se člověk okamžitě otřese hrůzou. Není to však kvůli jeho obřímu tělu a zlostnému funění, ale doslova rozpárané hlavě.

Rána pro pytláky. Čína na konci roku 2017 úplně zakáže prodej slonoviny

Číst článek

„Pytláci mu totiž poté, co ho postřelili, sekerami vysekali oba rohy a jejich konce ještě vybrali ostrými háky,“ popisuje zvěrolékař, a šéf organizace Zachraňte nosorožce Johan Marais. Způsobili mu tak otevřené zranění dlouhé asi 40 a široké 25 centimetrů.

Pytláci nosorožci poté, co ho postřelili, sekerami vysekali oba rohy a jejich konce ještě vybrali ostrými háky. | Foto: Robert Mikoláš

Všechny vnitřní části má tak zcela obnažené, jeho obličejová část je téměř celá pryč. Podle Johana lze skrz ránu vidět i nosorožcův jazyk, a kdybyste mu dovnitř strčili ruku, tak můžete své prsty prostrčit i jeho nozdrami.

A s tímto zraněním se Sanya pohyboval buší na severozápadě Jihoafrické republiky ještě asi dva týdny, než ho vloni v září spatřili policisté. Musel mít nepředstavitelné bolesti. Nejprve nosorožce, jak Johan vzpomíná, chtěli zastřelit, pak se ale rozhodli zavolat Johanovi. A díky tomu ho nakonec i zachránili.

V souboji bude bez šance

Strážce parku Theo skrz štěrbiny mezi kůly ukazuje, jak má Sanya kolem očí narůžovělou kůži. Ta už nosorožci dorostla. Jeho zranění se tak hojí doslova zázračně, díky nově vyvinutým antibiotikům. Musí mu ale na ránu také stříkat speciální sprej, který odrazuje mouchy a jiný hmyz. Nesmí se mu dovnitř dostat žádná infekce.

Sanya opět útočí a od jeho nohou odlétává bahno až na nás. Právě tady, uprostřed soukromé rezervace, však našel bezpečné útočiště. Jak ale Johan Marais dodává, brzy ho budou muset převézt jinam.

„Tady je to pro něho příliš malé a potřebuje se opět sžít s ostatními nosorožci. Nesmí tam však být samci, protože v případném souboji by proti nim neměl šanci,“ říká zvěrolékař. Za dva roky by mu ale celá rána měla zcela srůst.

Konkrétní místo natáčení není kvůli ochraně nosorožců uvedeno.

Robert Mikoláš, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme