Nový fenomén v Jizerských horách. Noční běžkování s čelovkami láká stovky lidí

V Jizerských horách přibývá rok od roku nočních běžkařů. Většího zájmu o vyjížďky potmě si všimli také rolbaři, kterým ale noční lyžaři znesnadňují práci. Běžkaři si totiž prý často neuvědomují, že rolba je osmitunový stroj, který jim může ublížit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžkaři

Běžkaři | Foto: Jiřina Šmídová

Je 11 hodin večer a Martin Jurik právě platí parkovné na Bedřichově. Přijel z nočního lyžování, na hlavě má kuklu, řasy mu omrzají, ale podle jeho úsměvu je jasné, že tenhle výlet noční krajinou za to stál. „Jezdí se dobře, akorát je zima,“ říká Jurik.

Noční běžkaři si pochvalují, že v noci na trati pořád ještě není tak plno jako ve dne. „Jezdím často. O víkendu se to tady nedá. Chodí hodně lidí. Je to fenomén,“ dodal Jurik.

Olympijské hry v Krkonoších? Poláci píšou o kandidatuře s Čechy, ti o ničem nevědí

Číst článek

I běžkař Pavel si pořídil čelovku a jezdí do stop už hlavně po setmění, někdy do Jizerek, někdy i do Lužických hor. „Je to vyloženě výhoda, že teď už jsou kvalitní čelovky a upravené tratě. Můžu využít večerní nebo noční čas, protože v zaměstnání člověk většinou končí tak, že už nemá šanci si na běžky dojít za světla,“ vysvětlil Pavel.

Doba se mění, a tak zatímco dřív patřily stopy v noci hlavně rolbařům, v dnešní době se tam objevují i lyžaři. „Přibývá víc lidí, protože ještě před pěti lety jsme se bavili o nějakých deseti, dvaceti lidech, kteří nám večer chodili na trať. Dneska se bavíme, že jsou to až stovky lidí,“ popsal rolbař, který upravuje Jizerskou magistrálu, Martin Kunc.

Když Martin sedá do rolby, musí být obzvlášť ostražitý. „To je největší úskalí naší práce, když nejsou schopní ani zastavit nebo jít stranou rolbě, nebo jedou hned za rolbou a neuvědomují si, že je to stroj, který může způsobit velké zranění. Chovají se docela dost nepatřičně,“ uzavírá rolbař Martin Kunc.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme