Kauza Oleo Chemical. Soud potrestal bývalé majitele firmy, Rittig vyvázl bez trestu

Pražský městský soud zprostil obžaloby z tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical lobbistu Ivo Rittiga a jeho právníky. V hlavním líčení se neprokázalo, že by skutky spáchali právě oni. Naopak bývalé majitele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka, šéfa výroby Radomíra Kučeru a Petera Kmetě, Rittigova obchodního partnera, uznal vinnými. Verdikt není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud v kauze Oleo Chemical - zleva šéf výroby firmy Radomír Kučera, jednatel Cokeville Assets Peter Kmeť a obžalovaný právník David Michal

Soud v kauze Oleo Chemical - zleva šéf výroby firmy Radomír Kučera, jednatel Cokeville Assets Peter Kmeť a obžalovaný právník David Michal | Foto: Martin Svozílek

Čtyři z deseti obžalovaných v kauze Oleo Chemical jsou vinni, rozhodl nepravomocně pražský městský soud.

Bývalému majiteli firmy Michalu Urbánkovi uložil tříletý trest vězení a pětiletý zákaz činnosti. Na tři roky poslal do vězení i Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě, kterému zároveň dal i peněžitý trest milion korun.

U dalšího bývalého majitele firmy Kamila Jirounka, který byl nedávno pravomocně odsouzen kvůli padělání směnky k šestiletému odnětí svobody, soud od dalšího potrestání upustil. Šéfovi výroby Radomíru Kučerovi pak uložil podmíněný trest.

Čtveřice se podle verdiktu dopustila porušení povinnosti při správě cizího majetku, Urbánek s Jirounkem navíc také krácení daní. Akcionářům firmy Oleo Chemical údajně způsobili škodu téměř 20 milionů korun. Urbánek s Jirounkem navíc spáchali také krácení daní.

Kmeť se proti rozsudku odvolal přímo v jednací síni. „Pro mě je to absolutní překvapení. Myslel jsem si, že soudy v České republice rozhodují hodnocením zjištěných skutečností. Zase jsem se dočkal toho, že paní soudkyně řekla, že uvěřila příběhu státního zástupce,“ řekl.

Státní zástupce se také na místě odvolal. Soud podle něj nedostatečně vyhodnotil některé důkazy. „Soud nedostatečným způsobem zohlednil smlouvy nevýhodné a fiktivní. Prostřednictvím fiktivních smluv byly vyváděny prostředky. Proto mám za to, že je nutné skutek, kterým byli obžalovaní uznáni vinnými v tomto hlavním líčení, kvalifikovat jako zpronevěru,“ upřesnil Borgula.

„Neuvěřili jsme tomu, že poradenství mezi Oleo Chemical a Cokeville Assets probíhalo. Je s podivem, že k poradenství, které trvalo tři roky a mělo vést společnost Oleo Chemical k zásadním krokům, neexistoval jediný písemný doklad," konstatovala předsedkyně soudního senátu Kateřina Radkovská.

Státní zástupce Adam Borgula se neúspěšně snažil prokázat, že peníze z Olea mířily přes Kmeťovu karibskou firmu Cokeville Assets k Rittigovi. Lobbista spojitost s Kmeťovou firmou odmítá, od Olea prý nikdy nedostal ani korunu.

„Nebylo žádným důkazem podloženo, že by to byl Ivo Rittig, komu společnost Cokeville Assets patřila, a že pan Kmeť byl pouze nastrčenou osobou. Soud se může pouze domnívat, co bylo důvodem vyplácení peněz. Nezjistili jsme žádný prokazatelný vliv Iva Rittiga na výběrová řízení," uvedla k tomu soudkyně.

Soud v kauze Oleo Chemical - zleva bývalý majitel firmy Michal Urbánek, šéf výroby firmy Radomír Kučera, jednatel Cokeville Assets Peter Kmeť a obžalovaný právník David Michal | Foto: Martin Svozílek

Kauzu vyšetřoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Borgula požadoval pro Rittiga a většinu dalších obžalovaných pětiletý trest vězení. V závěrečné řeči naznačil, že motivem k vyvedení peněz k lobbistovi mohlo být to, že Rittig by dokázal firmě zajistit odbyt ve společnostech, kde měl vliv - například v pražském dopravním podniku.

Obžaloba kladla Rittigovi za vinu i praní špinavých peněz: údajně si za prostředky vyvedené z Olea pořídil tři nemovitosti v Dubaji. Tento skutek však soudkyně vrátila státnímu zástupci k došetření kvůli zásadní procesní chybě. Při sdělení obvinění totiž Rittiga na toto podezření neupozornil.

„Soud nemůže rozhodnout o skutku, pokud o něm nebylo řádně sděleno obvinění. Bude na státním zástupci, jak bude dále postupovat - zda bude sděleno znovu obvinění, či nikoliv," uzavřela Radkovská.

Mezi osvobozené patří vedle Rittiga právnička Karolína Babáková a David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners) a dále Petr Michal, Jana Šádková a Jaroslav Kubiska z účetní firmy Peskim, která spravovala portfolio Cokeville Assets.

Soud v kauze Oleo Chemical - zleva bývalý majitel firmy Michal Urbánek, šéf výroby firmy Radomír Kučera, jednatel Cokeville Assets Peter Kmeť a obžalovaný právník David Michal | Foto: Martin Svozílek

ČTK, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme