Rarita z fotopasti v polských horách. Zubr, tři jeleni a medvěd se sešli na jedné fotce

V Bukovských vrších na jihovýchodě Polska se na mýtině sešla nečekaná společnost. Fotopast lesní správy zachytila na fotce společně tři jeleny, zubra a přihlížejícího medvěda. Zvířata se sešla u krmelce, a i z tak harmonického snímku je patrná hierarchie, která mezi nimi platí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zubr, medvěd a jeleni na snímku z fotopasti v Bukovských vrších

Zubr, medvěd a jeleni na snímku z fotopasti v Bukovských vrších | Foto: Damian Stemulak

Tři majestátní jeleni ostražitě hledí na býka zubra pasoucího se na senáži, kterou lesníci v zimě zvěř dokrmují. Všemu přihlíží i medvěd předčasně probuzený ze zimního spánku.

Snímek byl pořízen fotopastí, kterou lesníci v Bieszczadách zvířata monitorují. „Takové scény jsou docela rarita, ale okolo mého lesa v Lopienkách jsem je viděl už dříve,“ komentoval scénu lesník Kazimierz Nóżka.

Fotka vzbudila pozornost na sociálních sítích. Ale není jedinou, kterou lesní správa v Baligrodu na facebooku zveřejnila. V horách pozoruje vlky i medvědy, kteří mají dokonce svá jména, a záběry publikuje.

Bukovské vrchy (v polštině Bieszczady) se rozkládají na území Polska, Slovenska a Ukrajiny a jsou součástí Karpat. Více než 60 % povrchu Bukovských vrchů pokrývají lesy, zejména jedlo-bukové a bukové. Majestátní zubři se do tamních hor vrátili v roce 1963.

Nejvíc zubrů je v Polsku na východě země. V Boreckém pralese je asi sto kusů. Další jsou v Knyšiňském pralese, kde je jich zhruba sto deset a největší stádo žije v Bělověžském pralese na hranici s Běloruskem – asi 600 kusů zubrů. Pozornost vzbudí každá záležitost spjatá s polských symbolem ochrany přírody. V současnosti se podepisuje petice a probíhají protesty proti jejich plánovanému odstřelu.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme