Šestnáctiletá dívka se chlubila na sítích, že chce zaútočit ve Francii. Policie ji a tři komplice zatkla

Francouzská policie zatkla tři muže a jednu dívku ve městě Montpellier a jeho okolí. Skupina je podezřelá z plánování sebevražedného útoku na turistický cíl v Paříži. S odvoláním na policejní a soudní zdroje o tom informoval server listu Le Figaro. Policii varovala právě dívka, která se jejich plány chlubila na sociálních sítích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie

Francouzská policie | Zdroj: Reuters

Francouzská policie zadržela muže ve věku 20, 26 a 33 let. U dvacetiletého muže známého svou radikalizací během domovní prohlídky nalezli francouzští policisté materiály na výrobu výbušnin, několik desítek gramů nebezpečné třaskaviny TATP (peroxid acetonu) a po litru acetonu a kyseliny sírové.

Kolem Eiffelovy věže vyroste 2,5 metru vysoká skleněná zeď. Má ochránit návštěvníky před teroristy

Číst článek

Právě vyjádření šestnáctileté dívky, která nedávno konvertovala k islámu, na sociálních sítích přivedla strážce zákona na stopu celé skupiny. Mladá muslimka, přítelkyně dvacetiletého muže, dala najevo touhu odjet do Sýrie bojovat po boku džihádistů nebo zaútočit ve Francii, napsal server týdeníku L'Express.

Francouzské úřady zatím nezveřejnily, ani jaké národnosti zadržení jsou, ani identitu dívky s ohledem na její věk.

Od začátku sledování do zatčení uběhly jen dva týdny

Ministr vnitra Bruno Le Roux v prohlášení ocenil úspěch operace, jíž se povedlo "odvrátit bezprostřední hrozbu atentátu na francouzské půdě". Protiteroristické jednotky začaly případ vyšetřovat před dvěma týdny, upřesnil.

Místo ani čas plánovaného útoku dosud není jasné, stejně jako přesný způsob, kterým ho podezřelí chtěli uskutečnit. "Domníváme se, že existoval plán ve stádiu přechodu k činu, ale v tomto okamžiku nevíme ani kde, ani kdy, ani jak," uvedl zdroj blízký vyšetřování pro L´Express.

Upřesnil také, že policie začala dívku sledovat a rozhodla se jednat ve chvíli, kdy ji spolu s dalšími dvěma zadrženými spatřili, jak nakupuje v supermarketu aceton.

Čtvrtý podezřelý byl zadržen, protože byl v okamžiku zásahu přítomen v bytě. Jeho rolí si policisté zatím nejsou jisti.

ČTK, mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme