Ve Zlínském kraji meteorologové vyhlásili smogovou situaci. Letos již popáté

Meteorologové v pátek odpoledne vyhlásili kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu v ovzduší smogovou situaci pro Zlínský kraj. V regionu je od počátku roku vyhlášena již popáté, naposledy se tak stalo minulý týden. Nejhorší situace je nyní ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde v pátek ve 14:00 meteorologové naměřili přes 121 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog v Pardubicích

Smog v Pardubicích | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině meteorologických stanic překročil průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles. Limit je 50 mikrogramů na metr krychlový.

Moravskoslezský kraj dál trápí smog, limity překročí až dvojnásobně

Číst článek

Ve Zlíně byla v pátek ve 14:00 koncentrace téměř 105 mikrogramů, v Těšnovicích na Kroměřížsku 101,5 mikrogramu a v Uherském Hradišti téměř 113 mikrogramů. Podle meteorologů navíc není nyní vyloučeno, že bude vyhlášena také regulace, při které podniky omezují výrobu. V kraji však kromě tepláren velký znečišťovatel ovzduší není.

Smogová situace platí také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku nebo pouze krátce větrat. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, řidiči by měli zvážit nutnost každé jízdy, a pokud je to možné, využít raději hromadnou dopravu. Děti a nemocní či starší lidé by měli omezit pohyb venku, sportování nebo pobyt v zakouřených prostorách. Vhodné je posilovat imunitu přísunem vitaminů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme