Novou centrálu NATO v Bruselu otevře Trump. Alianci je přitom podle něj zastaralá

NATO otevře své nové ústředí v Bruselu 25. května i za účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa. Oznámil to belgický premiér Charles Michel. Trump se poté zúčastní summitu G7.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: White House Press Office, CC0 Public domain

Severoatlantická aliance staví svou novou centrálu od roku 2010. Proti původním plánům nabralo její dokončení zpoždění a náklady narostly na zhruba 30 miliard korun.

Donald Trump přiletí na svou první návštěvu Bruselu u příležitosti otevření centrály a konání summitu NATO. V předvolební kampani přitom alianci silně kritizoval a nedávno ji označil za zastaralou.

NATO je zastaralá organizace, přitakává Kreml Trumpovi. S omezením jaderných zbraní ale počká

Číst článek

Při rozhovorech s evropskými lídry ale opakovaně tvrdil, že Spojené státy NATO pevně podporují a považují ho za klíčový prvek mezinárodní bezpečnosti. Na druhou stranu ale americký prezident požaduje, aby všichni členové plnili své závazky a víc přispívali na vlastní obranu.

Kromě návštěvy Bruselu se Donald Trump na konci května zúčastní také summitu zemí G7 v italské Taormině. Na počátku července by pak mohl zavítat na vrcholnou schůzku 20 největších ekonomik světa v německém Hamburku.

Před šéfem Bílého domu se do Evropy vydá viceprezident Mike Pence. Příští týden se zúčastní tradiční bezpečnostní konference v Mnichově. Po ní navštíví Brusel.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme