Zavřete koťata do krabice, radila dětem učebnice. Měly zjistit, že zvířata potřebují kyslík

Někde děti na hodinách přírodopisu zkoumají pod mikroskopem pouze vlasy nebo kapky krve, jinde pitvají předem usmrcené žížaly nebo třeba žáby. Indická učebnice o životním prostředí ale navádí školáky k údajně vědeckým experimentům s kočkami. Jeden z nich měl dokázat, že zvířata i lidé potřebují k životu kyslík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak poznáte, že vaše zvíře něco bolí? Protože vám to nemůže říct slovem, musíte vnímat jeho řeč těla. Buď uteče, tedy má únikovou reakci, nebo se schoulí. Tak poznáte akutní bolest třeba po poranění tkání, tedy kloubů nebo kůže

Jak poznáte, že vaše zvíře něco bolí? Protože vám to nemůže říct slovem, musíte vnímat jeho řeč těla. Buď uteče, tedy má únikovou reakci, nebo se schoulí. Tak poznáte akutní bolest třeba po poranění tkání, tedy kloubů nebo kůže | Foto: CC0 Public domain

Učebnice doporučovala, aby děti daly dvě koťata do dvou různých krabic, jedna měla být bez děr a druhá s průduchy. Po nějaké době pak školáci měli obě krabice otevřít a podívat se, co se s koťaty stalo.

Když se o úkolu dozvěděli rodiče, někteří vyzvali vydavatele, aby knihu okamžitě stáhl. Podpořila je indická federace ochránců zvířat, která tvrdila, že učebnice neohrožuje jen zvířata, ale i děti samotné.

Na Twitteru se dokonce objevily reakce vyzývající k potrestání autorů. Učebnici podle agentury AFP využívaly stovky soukromých škol. Vydavatel ji už ale dál neprodává a pro příští školní rok připravuje nové - upravené vydání. Kočičí experiment tam už nebude.

Před lety indická učebnice například tvrdila, že Japonsko za druhé světové války svrhlo na Spojené státy jaderné bomby. Další zase říkala, že lidé, co jedí maso, častěji podvádějí, lžou a kradou.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme