Moravskoslezský kraj trápí smog. Na Třinecku musí podniky omezovat výrobu

Po vyhlášení smogové situace v pátek odpoledne meteorologové na Třinecku vyhlásili i regulaci. Rozptylové podmínky v regionu se znovu zhoršily, někde je kvalita ovzduší velmi špatná. Smogová situace už platí v celém kraji. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Regulace znamená, že vybrané podniky musí omezovat výrobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog a mlha nad pardubickým nádražím

Smog a mlha nad pardubickým nádražím | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují v okamžiku, kdy hodnota dvanáctihodinového průměru koncentrací prachových částic překročí 100 mikrogramů na krychlový metr a zároveň je předpověď meteorologických podmínek nepříznivá pro dalších 24 hodin. Meteorologové ráno nejprve vyhlásili smogovou situaci na Třinecku, ještě dopoledne ji rozšířili na Ostravsko, Karvinsko a zbytek Frýdecko-Místecka a odpoledne i na další části kraje.

Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině stanic překročí dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový, a rovněž navíc nelze následující den očekávat zlepšení situace.

Ve Zlínském kraji meteorologové vyhlásili smogovou situaci. Letos již popáté

Číst článek

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v pátek odpoledne například v Třinci dosáhly 135 mikrogramů na metr krychlový, imisní limit je 50 mikrogramů na metr krychlový. Více než dvojnásobně byl limit překonán i na řadě dalších míst kraje. Podle aktuálních hodinových koncentrací byla situace hodnocena na několika místech jako velmi špatná.

„Doporučujeme zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti,“ uvedli meteorologové. Lidé by také měli k přepravě využívat spíš veřejnou dopravu než auta.

Rozptylové podmínky se podle meteorologů zatím výrazně nezlepší. „Rozptylové podmínky budou mírně nepříznivé, postupně většinou nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat nad hodnotou imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový, většinou i výrazněji,“ uvedli meteorologové.

Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Letos se se zhoršenou kvalitou ovzduší potýká prakticky od začátku roku. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska. V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme