Ruský opozičník Dadin se může dostat z vězení. Ústavní soud nechal přezkoumat jeho proces

Ruský Ústavní soud potvrdil zákon „třikrát a dost". Podle zákona po třech přestupcích následuje trestní řízení a pachatele obvykle čeká vězení. Prvním odsouzeným podle kontroverzního zákona se stal opoziční aktivista Ildar Dadin, který dostal dva a půl roku vězení za opakované veřejné protesty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ildar Dadin v policejním antonu během jednoho ze svých zadržení ruskými bezpečnostními složkami.

Ildar Dadin v policejním antonu během jednoho ze svých zadržení ruskými bezpečnostními složkami. | Foto: Repro Elisa Espouy / Youtube

Předseda Ústavního soudu Valerij Zorkin nařídil revizi soudního procesu s Dadinovem. Ve zdůvodnění uvedl, že Ildar Dadin nemůže být trestně stíhán za činy, které v době jejich spáchání ještě trestnými nebyly.

Dadin má teď proto velkou šanci dostat se z vězení, kde ho podle advokáta bili a mučili. Valerij Zorkin dále doporučil poslancům parlamentu, aby zákon číslo 212 změnili.

Podle Ústavního soudu mají lidé být trestně stíhání až poté, co soud dokáže, že spáchané přestupky jsou společensky nebezpečné. Pouhé opakování přestupků nemůže být samo sobě o sobě důvodem k uvěznění, řekl předseda ruského Ústavního soudu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme