Češi věznění v Turecku by si mohli trest odpykat doma. Všelichové s Farkasem hrozí 15 let

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, kteří byli zatčeni v Turecku, by si mohli trest odpykat v Česku. Ve 20 minutách Radiožurnálu to připustil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Dvojici Čechů hrozí až 15 let vězení. Podle tureckých úřadů patří ke kurdským milicím YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci. Ministr věří, že se obě strany dohodnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas | Foto: Janusz Konieczny

„Myslím si, že i turecká strana má zájem s námi o tom jednat a pro mě je tohle docela zásadní. Věřím, že podle toho, jak tato jednání probíhají, bude zájem řešit i tu věc tak, aby na jedné straně se učinilo zadost právu a na druhé straně, aby se vzaly v potaz dobré vztahy obou zemí,“ řekl Zaorálek.

Čechům vězněným v Turecku hrozí až 15 let. Prokurátor je obvinil ze členství v teroristické organizaci

Číst článek

Oba Češi odmítají, že by s teroristy spolupracovali a tvrdí, že jsou humanitárními aktivisty. Ministr Zaorálek už v prosinci řekl, že dvojice chtěla na území Sýrie vybudovat polní nemocnici.

YPG je ozbrojenou složkou Strany demokratické unie, která hájí politické zájmy syrských Kurdů. Ankara ji ale považuje za odnož Strany kurdských pracujících, kterou Tureckou řadí k teroristickým skupinám. SKP řadí k teroristům i Evropská unie a Spojené státy. S YPG ale Západ spolupracuje v boji proti takzvanému Islámskému státu.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme